ALEXANDER ORIZ – Hårdrocksgitarristen från Aneby

Text: Tobias Marbenius
Foto: Tobias Marbenius, Privat

Hur kommer det sig att du hamnade i Aneby?
Om jag minns rätt så var det när jag skulle börja klass 3 som flyttlasset styrde från Göteborg till Aneby, min mamma hade fått jobb i Pingstkyrkan i Aneby.

Hur kom du in på den musikaliska banan?
Som så många andra började jag som liten att banka på kastruller hemma i Göteborg och när jag hamnade i Aneby föll det sig ganska så automatiskt att mitt redan befintliga musikintresse växte sig starkare under åren då Aneby hade ett väldigt bra musikliv.
I musikskolan i Aneby började jag att testa på lite trumlektioner, men det var först när jag började högstadiet som musicerandet kom igång på riktigt. Med Fredrik Bodin som lärare började jag att ta lektioner i bas, berättar Alexander. Mia Jönsson var min musiklärare på Furulidskolan, hon hade ständigt nya projekt på gång så i musiksalen hängde jag ofta. Jag var med på nästan varenda talangjakt, kabaré eller show som sattes upp i Aneby under den tiden. Man kan nog utan överdrift säga att det är framförallt Mias men även Fredriks förtjänst att jag blev musiker.

”Man kan nog utan överdrift säga att det är framförallt Mias men även Fredriks förtjänst att jag blev musiker” – Alexander Oriz

Det var också i Aneby som jag tillsammans med Anton Spånberger (som du kan läsa ett reportage om här…), Mikael Johansson, Simon GB och Mick Carlsson startade mitt första riktiga band Outlaw.

När det var dags för gymnasiet sökte jag mig till estetiska programmet i Tranås. Där träffade jag fler likasinnade hårdrockare med de stora scenerna i sikte vilket ledde till att vi experimenterade ganska mycket och startade olika band hit och dit. Vi arrangerade egna gigs och körde all in den hårda vägen. Det ena ledde till det andra och jag vände sedan åter till Göteborg och började plugga till musikproducent. På den utbildningen lyckades jag knyta lite kontakter och jag började i samma veva som basist i Boråsbandet Sanchez, vi släppte en ep 2010 som hette Nightride.

Under skoltiden i Göteborg började jag skriva på mitt egna soloprojekt Oriz, vilket snabbt blev signat av skivbolaget Liljegren Records, efter det så började den musikaliska resan ta fart rejält, berättar Oriz.

När jag var klar med studierna i Göteborg började jag arbeta som musikproducent i Berghem studio utanför Huskvarna. Vid den tidpunkten blev jag samtidigt av sångaren i Narnia tillika skivbolagsdirektör Christian Liljegren headhuntad till bandet ReinXeed, som år 2019 gjorde ett bandnamnsbyte till Majestica. Mellan åren 2012 till 2016 så arbetade jag heltid med musik, satt jag inte i studion och producerade olika band så var jag antingen ute på turné eller skrev egen musik. Idag jobbar jag deltid som musiker kan man säga.

Under januari månad hade vi vår första Turné till Japan med Majestica. Att få åka och spela som headliner i Tokyo har alltid varit en dröm, trots att jag varit ute och spelat massor på både stora och små scener innan var det en speciell känsla att få spela i Tokyo!

Majestica på en av spelningarna i Japan 2020. Foto: Privat


Majestica hade tillsammans med bandet Twilight Force en Europaturné med 12 spelningar inbokad under april månad, men tyvärr blev den inställd på grund av Coronapandemin,
– Vi ser fram emot och hoppas på att kunna ge oss ut så snart det har lugnat ner sig på den fronten. Under tiden vi är strandsatta så kollar vi på alternativa vägar att spela på, kanske kan man göra webbstreamade spelningar, säger en fundersam Alexander.

Hur ser det annars ut framöver?
I pipelinen ligger det mycket och pyr, en del festivalspelningar är bokade. Planer på turnéer när Corona-stormen lagt sig och självklart nytt material med Majestica. Fokuserar rent musikaliskt mest just nu på Majestica, och så skriver jag på nytt material till mitt projekt Azoria.

Alexander Oriz på en scen med sin Gibson Les Paul. Foto: Privat

Vad gör du när du inte sysslar med musik?
Utöver musiken så driver jag på sommaren ett rederi i Varberg som har inriktning på sportfisketurism och så har jag precis påbörjat jobbet som Fritidsledare i Sävsjö, där jag och min familj också numera bor, tillägger Oriz.
Som fritidsledare brinner jag bland annat för att starta upp en musikverksamhet och coacha musikintresserade ungdomar in i musikbranschen. Musikbranschen är ju som en djungel där man både får slita sitt hår, armbåga sig fram och kämpa mycket, och det är ofta svårt att veta hur man ska gå till väga.

Något särskilt du vill tillägga om ditt liv som hårdrocksgitarrist?
Vägen har varit och är lång och tuff och jag har ofta funderat på vad katten man håller på med – men likväl så fortsätter jag lira trots alla uppoffringar, tårar, svett och hårslitningar – men i ärlighetens namn så har jag haft väldigt roligt även om man kanske varit lite väl naiv lite för ofta!

AnebyNytt tackar Alexander Oriz för att vi fick ställa lite frågor och önskar all lycka till med turnéer och annat som kommer framöver!
Både Majestica och Azoria finns med på AnebyNytt.se spelista på Spotify.


2 Kommentarer on “ALEXANDER ORIZ – Hårdrocksgitarristen från Aneby

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait