ANTON SPÅNBERGER – Punktrummisen från Aneby

Text: Tobias Marbenius
Foto: Anton Spånberger, Privat, Cleiner Miccend

På en gård i närheten av Bordsjö, öster om Aneby samhälle, föddes i slutet av 80-talet en pojk. Pojken fick av sina föräldrar namnet Anton. När Anton gick på mellanstadiet växte hans musikaliska intresse och han började ta lektioner i el-bas på Anebys musikskola. Lektionerna fortsatte under högstadietiden.

– Om jag minns rätt så var det sista året på högstadiet som jag började med att lira trummor. Vi startade ett band som vi kallade Outlaw. Fredrik Bodin på Anebys musikskola drog igång det hela och stöttade oss som band.

I bandet Outlaw fanns bland annat gitarristen Alexander Oriz, som finns att läsa om här…

Anton Spånberger bakom trummorna

”Svaret blev ett självklart ja!” – Anton Spånberger

– Efter tiden med Outlaw spelade jag i flertalet rock och metalband. Någon gång runt 2010 började jag spela i rock’n’roll bandet Motormouth. Gitarristen i Motormouth var även medlem i det legendariska punkbandet Rövsvett, så där var min första anknytning till Rövsvett, berättar Anton.
– När Rövsvett år 2013 skulle ge sig ut på en större turné, Destination USA, hade trummisen precis hoppat av och jag fick förfrågan om att börja spela i bandet, svaret blev ett självklart ja!

Rövsvett är ett av Sveriges äldsta fortfarande aktiva hardcore/punkband i Sverige. Bandet startade redan 1983 och två av originalmedlemmarna, sångaren Jerker Persson och Mikael ”Löken” Karlsson-Wigstrand på bas, spelar fortfarande i bandet.

Rövsvett, det legendariska punkbandet från Tranås. Från vänster, Anton Spånberger, Mikael ”Löken” Karlsson-Wigstrand, Jerker Persson och Peter ”Pirre” Forkelid

– Med Rövsvett har jag spelat i flertalet europeiska länder och utöver USA gjorde vi även en turné i Brasilien 2016.
Bandet har släppt över 20 skivor och jag spelar på 3 som släpptes mellan 2015 – 2018.
Genom åren med Rövsvett har jag spelat med så många grymma musiker, berättar Anton.

2018 lämnade Anton över sin trumplats i Rövsvett till den tidigare Rövsvett-trummisen Niclas Ortman.

Automationsingenjör

– Nu för tiden bor jag och min sambo i en liten villa i Norrahammar utanför Jönköping. Jag jobbar som Automationsingenjör på NPB Automation och det var på grund utav jobbet och den långa pendlingen som jag flyttade. Annars hade jag gärna bott kvar i Aneby.
Nästan hela min familj bor kvar i Aneby, så jag besöker byn ganska ofta.

”Ingen som kan höra vad vi sjunger om ändå så varför inte blanda lite.” – Anton Spånberger

Från musiken har jag haft uppehåll ett tag men nu har jag äntligen börjat spela igen. Sommaren 2019 startades bandet Jarruketju. Medlemmarna kommer från Sverige, Finland och Brasilien.

Jarruketju – Anton Spånbergers senaste musikprojekt med medlemmar från Sverige, Finland och Brasilien. Alla medlemmar är inte med på bilden.

Under sommaren och hösten spelade vi in nytt material och en EP planeras att släppas inom en snar framtid.
Låtarna sjungs på allt från finska till portugisiska. Ingen som kan höra vad vi sjunger om ändå så varför inte blanda lite. Bra tryck och mycket skrammel, utlovar den tidigare Anebybon Anton Spånberger.

Jarrukeju finns på Facebook, extern länk här…
Teaser för kommande album på YouTube, extern länk här…

Rövsvett finns med på AnebyNytt.se spellista. Läs mer om Rövsvett och lyssna på låten här…

AnebyNytt.se tackar Anton för att vi fick ställa några frågor. Lycka till med ditt projekt Jarruketju!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait