Vikingaskeppet Germundsulfven sjösattes under högtidliga former

Text & foto: Kjell Olof Bohlin

Fredagen den 29 juli var det en extra stor högtidsdag för Kyrkans Unga i Aneby. Efter tretton års arbete med bygge av ett Vikingaskepp, var det äntligen dags för ett försök till sjösättning i en vik av Assjön, Askeryds socken.

Ulf Lundberg välkomnar besökare till Germundstorp.

På gården Germundstorp, där skeppet har byggts, var det en inledande samling i fredags. Där kunde skeppsbyggaren, kocken och entreprenören Ulf Lundberg, berätta om bakgrunden till det unika bygget av ett nio meter långt vikingaskepp. ”När vi 2008-09 spelade teater kring vikingatiden, kom någon med den vilda tanken att det skulle vara roligt med ett vikingaskepp i vår byggd. När orden nådde mina öron var det önskade projektet omöjligt att stoppa.”

2009 var året för den blygsamma starten av ett storslaget projekt. Mer än hundra personer har arbetat med projektet under dessa tretton år. Den äldste var 86 år och en duktig hantverkare. Ulf Lundbergs kan berätta att det finns 1400 nitar i bordläggningen och att skeppet är försett med fem årpar. ”Tjära, linolja och ull har vi använt i stora mängder.”

”Hade vi inte druckit så mycket kaffe och pratat så mycket hade vi varit klara för länge sen”, påpekar byggherren. Samtidigt säger han att ”gemenskapen under byggtiden kanske varit det väsentliga”.

Efter inledningen på byggplatsen åker en lång rad bilar i riktning mot sjösättningsplatsen.

Många följde den historiska sjösättningen.

Det blir en vandring på nästan två km till platsen där det stolta skeppet vilar på en vagn och är berett att sjösättas. Kanske var det cirka tvåhundra personer som med spänning följde denna unika händelse.

Bernd Reuber överlämnar ett ankare i samma ek som skeppet
 hämtat sitt mesta material ifrån.
Ulf Lundbergs sista förberedelser.

När trädgårdsmästaren Bernd Reuber överlämnar ett ankare i ek, kan han avslöja en spännande överenskommelse med Ulf Lundberg, ”Om inte skeppet skulle visa sig sjövärdigt, skulle vi placera det på Fredstorget i Aneby och fylla det med sköna blommor”. Denna farhåga visade sig helt onödig, när det stolta skeppet fått namnet ”Germundsulfven” och välsignats av kyrkoherde Ulf Svensson. Skeppets bärkraft blev bevittnad av de många besökarna och de tio roddarna kunde försiktigt föra skeppet till sin första hamn vid Gransnäs ungdomsgård.

Kyrkoherde Ulf Svensson välsignar skeppets färder.
Det prydliga drakhuvudet.
Vattnet bär Germundsulfven för första gången.

Vid Gransnäs väntade många på att ta emot Vikingaskeppet och att göra ett besök i studiesyfte. Vid strandkanten satt besökarna med sina kaffekorgar och samtalade om en välsignad dag.

Första hamnen vid Gransnäs brygga.

Troligen är denna händelse det mest annorlunda projekt som genomförts i kyrkans regi inom Aneby kommun. Att sommarkvällen var behaglig och närmast vindstilla förhöjde upplevelsen för besökarna.

Läs tidigare reportage om båtbygget här…

2 Kommentarer on “Vikingaskeppet Germundsulfven sjösattes under högtidliga former

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait