Vikingaskeppet i Germundstorp är på väg till Assjöns vatten

Text & foto: Kjell Olof Bohlin

”Arken byggdes av amatörer / Titanic byggdes av proffs.”  Den devisen finns ovanför ingången till den tillfälliga arbetslokalen, där det flera meter långa Vikingaskeppet har växt fram under mer än tio år.

Devisen ovanför ingången till den tillfälliga arbetslokalen.

När Ulf Lundberg ringde AnebyNytts reporter onsdag förmiddag var ärendet detta: ”vill du vara med på sista arbetspasset, så är du välkommen till Germundstorp i kväll.”

Undertecknad har vid två tillfällen besökt det unika arbetet med båten. Nu var det alltså dags för sista arbetspasset och naturligtvis fanns Ulf på plats.

Det nio meter långa vikingaskeppet.

Amatören och skeppsbyggaren Ulf Lundberg lämnade följande fakta mitt i arbetspasset:

  • Redan 2008 spelade vi en teater i Bredestad om vikingatiden. Någon sa då att det skulle vara roligt att bygga ett vikingaskepp här hos oss. När Ulf Lundberg fick höra denna önskan, började han spinna vidare på denna tanke. 2009 började arbetet med att samla material till Skeppsbygget.
  • Skeppets längd är hela nio meter och dess bredd två och en halv meter. Det har använts 1400 galvade nitar i bordläggningen. Hundra liter linolja och tjugo liter tjära har använts under arbetets gång.
  • Många har varit med i arbetslaget under årens gång. Allt har skett i regi av ”Kyrkans unga.”
  • Den äldste arbetaren var Lars-Olof Nilsson från Ralingsås. Han var 86 år vid sitt sista arbetspass.

När AnebyNytt är på plats håller styråran på att monteras och justeras. ”Det är ek i kölen och furu i bordläggningen. Årorna har vi faktiskt köpt in från Bengtssons i Korsberga.” (Fem par åror)

När är det dags att köra skeppet till vatten? 
”Någon gång i sommar skall det köras till Assjön. Kanske en mörk natt om det skulle sjunka.”

Detta ungdomsprojekt, med inslag av alla åldrar, är kanske det mest originella i vår bygd. Undertecknad väntar på en signal när det är dags för sjösättning – fortsättning följer…

Vagnen som skall frakta skeppet till Assjön står redo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait