Tjeckiska musikkåren Olomouc Military Band underhöll på Fredstorget

Text & foto: Tobias Marbenius

På lördagsförmiddagen marscherade den tjeckiska musikkåren Olomouc Military Band längst med Köpmansgatan och in på Fredstorget i Aneby. På torget underhöll de sedan i cirka en timma en stor skara av människor som tagit sig till platsen.

Mycket folk tog tillfället att lyssna på blåsorkestern på Fredstorget.

Aneby kommuns skolchef inledde evenemanget genom att hälsa alla välkomna och presenterade sedan orkestern. En stor skara hade samlats på Fredstorget, vädret var bästa tänkbara – eller kanske lite för bra. De flesta sökte sig till en skuggig plats, vilket dock inte orkestern hade möjlighet till då de placerade sig mitt på torget.

Olomouc Military Band marscherade på Köpmansgatan.
Blåsorkestern fick dela upp sig när de kom till rondellen.

Det var svårt att inte gunga med när den pampiga musiken spred sig över torget. De medryckande och lättsamma musikstyckena framfördes på ett mycket professionellt sätt. Samtliga musiker som ingår i The Olomouc Military Band har krav på avlagd examen vid musikakademin eller motsvarande musikhögskola – trots det så var det vid ett tillfälle en trumpetare som spelade mer än vad notbladet bjöd på – vilket straffades av att dirigenten kastade notbladen till marken och en skarp tillrättavisning gavs. Som väl var så handlade det hela om ett skämt från båda sidor.

Den pampiga orkestermusiken gav tillfälle till spontandans.
Vid ett av styckena släppte några av musikerna på den militäriska disciplinen och showade loss bland publiken.
Trumpetaren plockade upp sina notblad efter att dirigenten kastat dem i backen.
Eksjö International Tattoo på Stora torget, Eksjö. Pressbild. Fotograf: Johan Lindqvist.

Blåsorkestern, som har sin hemvist i staden Olomouc i östra Tjeckien, har 46 musiker och två dirigenter. Just nu besöker de Eksjö international Tattoo som pågått på Stora torget i Eksjö sedan i torsdags den 28 juli. Sista framförandet hålls denna lördagskväll.

Dirigenten och Aneby kommuns skolchef bjöd orkestern och publiken på en dans.

När konserten närmade sig slutet lämnade dirigenten sin plats framför orkestern och begav sig mot Aneby kommuns skolchef Rosemarie Segersson för att i nästa steg bjuda upp henne till dans. Rosie, som hon kallas, kunde förstås inte motstå erbjudandet och tog till dirigentens och publikens glädje en svängom.

Dirigenten tackar Rosie på ett gentlemannamässigt sätt efter dansen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait