Lommaryds marknad levde upp till sin tidigare storhet

Text & foto: Kjell Olof Bohlin

En lagom varm sommardag sista fredagen i juli var det dags på nytt för den stora folkfesten Lommaryds marknad. Detta år var de lokala politiska partierna särskilt aktiva med tanke på att det snart är val. Samtliga partier som är representerade i Aneby fullmäktige fanns på plats.

Det var tätt mellan besökarna på Lommaryds marknad.

Kanske var det cirka tvåtusen besökare på marknaden i Lommaryd, trodde delansvarige Lasse Widéll.

Lasse Widéll var nöjd över antalet knallar och besökare.

Förra helgens folkfest i Hullaryd, En helg i Hullaryd, samlade cirka 2.500 besökare. Vi lever alltså i folkfesternas tid, i den västra delen av Aneby kommun. Dessutom har det flera torsdagar i rad varit bilträffar i Vireda. Senaste torsdagen var det 200 veteranfordon på plats vid den gamla stationsplanen intill Gröna Lund.

Prästen Anna Ekström visar ett marknadsfynd.

Åter till den stora och traditionsrika marknaden i Lommaryd. Vad kunde man handla? Allt som tillhör en medelstor marknad, leksaker, livsmedel, klädesplagg, träslöjdsalster, hemvävda mattor, rökt fisk och vätterkräftor, godis i olika format och fabrikat, kosmetika och hälsokost, handflätade korgar är bara några exempel.

Barnen trivdes i hoppborgen.

Barnen hade kul i den uppsatta hoppborgen och serveringen hade fullsatt under många timmar.

Birgitta Kellner berättade gärna om Malte Liewen Stierngranat.

Anebynytt fick en pratstund med Birgitta Kellner som representerade Stjärneborgs muséer.

Hur har säsongen varit så här långt under sommaren?
”Efter två magra år börjar nu bussar och grupper återkomma. Intresset är stort för främst pyramiden. Hans slott kan vi inte besöka, det är sedan länge i privat ägo”.
I ett marknadsstånd finns bilder på Malte Liewen Stierngranat. En bild visar honom som arbetsledare på ett större vattenverksbygge i Washington. Hur vågade man ge bondgrabben från Aneby detta ansvar, undrar vi. ”Han hade ju köpt sig en ingenjörstitel och med den kom han långt. Han blev ju till och med god vän med presidenten och ledde den amerikanska OS-truppen in på Stockholms stadium 1912.

Vi går vidare och möter Theres och Niklas Eklund från Gröna Lund i Vireda. De drar stolta en barnvagn som mormor och morfar, men visar ändå en annan sida. ”Ni vet väl vad som hände vid golfbanan i morse?” Det visste jag inte men fick en utförlig beskrivning av dramatiken med en a-traktor som hamnat intill en av golfbanans dammar. (Läs mer om den händelsen här…)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait