Gamla stationsplan i Vireda fylldes av välputsade veteranbilar

Text & foto: Kjell Olof Bohlin

Förra sommarens succé med  bilträffar vid Gröna Lund i Vireda krävde en fortsättning. I torsdags var det dags för den första av fyra torsdagsträffar.

Ett hav av ålderstigna skönheter möter betraktaren vid ankomsten till den gamla stationsplanen. Arrangören Peter Nors, Haurida kunde berätta att lite mer än hundra veteranbilar fanns på plats. Dessutom några äldre lastbilar och ett större antal motorcyklar.

Personalen på Ådala lanthandel samlade för fotografering.

Många besökare hade kommit för att studera bilarna men också för att gå in i Ådala lanthandel, som inköpts av ägarparet till Gröna Lund Therese och Niklas Eklund. Det blev en självklarhet att ta del av serveringen på Gröna Lund, som bullat upp med mycket extra gott denna premiärkväll.

”Många frågar efter en räkmacka och nästan alla vill ha vår speciella vaniljbulle.”

Tomas Stark från Bälaryd hade tagit sig till Vireda med sin ombyggda Volvo Duett.

Främst på Gröna Lunds gräsmatta stod ett hemmabygge av Tomas Stark i Bälaryd. Han har byggt om en Volvo duett till en transportbil. Intill nummerskylten på framsidan kan man läsa orden ”Kultur på väg.”

När Anebynytts reporter kommer, är det redan klart vilka två fordon som utsetts till kvällens främsta ”veteranare”. Det är en Mercedes 190 SL från 1960 och en Porsche 353 från 1954. Ägaren till Porschen heter Christer Rye och fick tillsammans med sin kollega motta ett pris från Gröna Lund.

En Mercedes och en Porsche utsågs till kvällens främsta ”veteranare”.
Christer Rye vid sin Porsche från 1954.

Vireda-Haurida manskör sjöng under kvällen låtar av Sven-Ingvars: Sommar och sol, Vid din sida och Börja om från början. Pianist var Leif Persson och körledare Folke Wilhelmsson.

Kvartetten ”Thord Peeters with Jonas and John” gjorde sitt premiäruppträdande.

I barbershop-stil sjöng sedan en kvartett välkända ”Goodnigt Sweetheart”. Det var premiär för gruppen som fått namnet ”Thord Peeters with Jonas and John”.

Bland de många bilarna märktes många gamla amerikanare, en Nash Statesment och engelska sportbilar.  Claes Dahlén från Eksjö presenterade sin MG 1968 med uppfälld huv. ”Detta är en stor bil i litet format.”

Lennart Ahlsén vid sin röda ögonsten MGA från 1961.

En annan MGA från 1961 som fanns på stationsplan, har Lennart Ahlsén från Nässjö som ägare. Han kunde berätta följande om sin ögonsten ”som jag inte säljer för en miljon”. Den har en fyracylindrig motor med cirka 100 hästkrafter. Den har en toppfart på 160km/h och är totalrenoverad från grunden. Stolt kan Lennart tillägga att den blev utsedd av tidningen Automobil till Sveriges snyggaste sportbil.

Nu på torsdag den 21 juli blir det en ny bilträff i Vireda. Förmodligen kommer då ännu fler fordon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait