2022-07-20, Misstänkt skogsbrand intill Ralången

Text & foto: Tobias Marbenius

Vid 15-tiden på onsdagseftermiddagen uppmärksammade en person att det steg upp rök från området vid Herrestad, norr om Aneby samhälle, och slog larm om misstänkt skogsbrand.

Observationen hade gjorts på långt håll, från andra sidan Ralången. När Räddningstjänsten anlände till det aktuella området kunde de rätt så omgående vända åter till stationen.

På platsen utfördes ett arbete som dammade, så röken var helt enkelt damm.

– Vi har kollat av området och vi kan inte hitta något annat än att det pågått arbete i området som dammat. Brandflyget har även kontrollerat området från ovan, berättar Mikael Fyhr, första insatsperson och styrkeledare på Räddningstjänsten i Aneby.

Just nu är brandrisken extremt hög och klassas till värdet 5E, vilket är den högsta brandrisken på skalan och talar om att det är ”mycket stor brandrisk, extremt torrt”.

På MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, webbsida kan man läsa om brandriskklassning 5E, ”Markens ytskikt är extremt torrt. Antändningsrisken är mycket stor och en brand kommer att utvecklas explosivt. Det är stor risk för toppbrand, det vill säga att elden tar sig upp i trädkronorna. När det är 5E ska du avstå från att elda eller grilla i skog och mark. När det är 5E är det ofta eldningsförbud.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait