Anebybor visar upp sitt skapande på Höglandets Konstronda 2022

Text & foto: Tobias Marbenius

Sedan flera år tillbaka har Höglandskonstnärer gått samman i en förening och under Kristi Himmelsfärdshelgen öppnat upp sina studios, ateljéer och andra lokaler för att visa upp sin konst. I år kan man ta del av konst från ett sextiotal konstnärer.

Idelund Salonger i Lommaryd där utställning pågår.
Olivia Blomberg och Garbis Sarafian visar upp sin konst inne i Salongen. Håkan Lindström visar upp sitt skapande i krukmakeriet alldeles intill.

I Aneby kommun kan man finna ”Höglandets Konstronda” på två olika ställen. Mimmi Aronsson Vogt håller till i Aneby Konserthus festvåning och i Idelund Salonger i Lommaryd finns tre skapande personer, Garbis Sarafian, Håkan Lindström och Olivia Blomberg.

Anebybon Olivia Blomberg är gästkonstnär och visar för första gången upp sin konst på utställning.

Olivia Blomberg är uppvuxen i Hjältevad men bor sedan 8 år tillbaka i Aneby. Olivia ägnar sig åt konstformen digital art, där man på en ritplatta som är kopplad till en dator målar sin konst. Olivia förklarar att hon tidigare har målat med blyerts, kol och akvarell men sedan hon fick en ritplatta av sin sambo förra året har den konstnärliga knoppen blommat ut ordentligt, men betonar ändå att det handlar om en hobby. Detta är Olivias första utställning och i år är hon gästkonstnär i Höglandets Konstronda.

Olivas målningar är skapade på ritplatta som sedan via dator blivit utskrivna.

– Det har blivit mycket porträtt, men egentligen tänker jag inte så mycket – utan det bara kommer, berättar Olivia som snart tar examen som 3D artist.

Mimmi Aronsson Vogt visar upp sin fotokonst i Aneby Konserthus.

Mimmi Aronsson Vogt som i helgen befinner sig i Aneby Konserthus visar upp vad hon har förevigat med sin kamera. Mimmi gjorde sin första utställning för tio år sedan och har sedan dess haft ett 25-tal egna separatutställningar samt varit med på flera samutställningar.

Motiven är hämtade från flera olika länder.

Motiven är hämtade från växter och naturen, men även från miljöer av olika de slag och då är det ofta detaljer som ramats in.
– Skönheten finns både i levande ting och i material så som ytor, jag gillar att fånga tidens tand. Sen är jag förtjust i speglingar, berättar Mimmi.

Mimmi håller upp en kudde där fotot ”Tång” skrivits ut på tyg.

Mimmi berättar att hon även finns med i ”Finrummet” i Jönköping, en butik, galleri och ett konstrum beläget på väster i Jönköping där flera konstnärer gått samman.

Garbis Sarafian, en veteran inom foto.

Fotograf Garbis Sarafian ställer ut sina foton i Idelund Salonger. Garbis har varit flitig sedan förra årets Konstronda och presenterar denna utställning i stort sett helt nya foton.
– Fotografierna speglar mitt liv, och livet förändras, så man får gunga med, förklara Garbis när jag träffade honom på lördagseftermiddagen. Exempelvis blev jag uppsagd från mitt arbetet 2020 och då kunde man se mer mörker i fotona. Fotografierna är som ett slags självporträtt, fast att jag inte är med på dem. Fotona speglar exempelvis eftertänksamhet och hopp. Motgångarna i livet har utvecklat mig som fotograf. Just nu är det så här jag fotograferar, berättar Garbis och för sin hand mot sina tavlor av kvinnor i olika poseringar, men motiven liksom livet kan ändras.

Håkan Lindströms greppvänliga muggar.

Keramiker Håkan Lindström har öppnat upp sin skaparverkstad som är belägen alldeles intill Idelund Salonger. Håkan började som keramiker redan 1976 och sedan 2006 har han haft sin verksamhet i Lommaryd. Håkans signum är bland annat det greppvänliga örat på muggar.

Skapelse av Håkan Lindström.

Nu är det bara en dag kvar på Höglandets Konstronda, så passa på att ta chansen att besöka Anebykonstnärerna under söndagen den 29 maj. Utställningarna är öppna mellan kl 11-17.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait