Höglandets Konstronda 2021 pågår…

Text och foto: Tobias Marbenius

Just nu pågår Höglandets Konstronda. I Aneby kommun är det tre konstnärer och en besökande konstnär som är med. Utställningarna i kommunen är fördelat på två olika ställen. Mimmi Aronsson Vogt ställer ut sin konst i Aneby Konserthus festvåning. Garbis Sarafian tillsammans med Håkan och Elin Lindström visar upp sin konst i Idelund salonger i Lommaryd.

Mimmi Aronsson Vogt bjuder på fotokonst. Mycket av motiven är hämtade från naturen och från resor. Förutom traditionella inramade tavlor återger hon även fotografierna på tyg i form av kuddar.

Håkan Lindström i utställningsdelen av sitt krukmakeri vid Idelund Salonger, Lommaryd

Håkan Lindström är keramiker och har varit så sedan 1976. År 2006 flyttade han sin verksamhet till Lommaryd till det gamla missionshuset som numera heter Idelund Salonger. När jag besökte Håkan är han i full färd att tillverka muggar, snart ska de in i brännugnen, förklarar Håkan.

Elin Lindström är Håkans dotter och deltar i egen regi. Elin är en konstnär från Vetlanda som exempelvis skapar med tusch, akvarell och akryl. Motiven är bland annat träd och människor med återkommande mönster i bakgrunden.

Garbis Sarafian är sedan tre år tillbaka ordförande i föreningen Höglandets Konstronda. En förening med konstnärer verksamma på Småländska Höglandet. Konstformerna är olika, olja/akvarell till skulptur, grafik, keramik, foto- och videokonst, teckning mm.

– Av ett sjuttiotal medlemmar är vi detta året, som är lite annorlunda, sextio deltagare som är med och ställer ut. Ett femtiotal har ateljéutställningar och ett tiotal av medlemmarna är enbart med på samlingsutställningen som i år är på Kulturgatan i Bodafors, berättar Garbis.

Garbis Sarafian, ordförande och en av utställarna i Höglandets Konstronda

Även Garbis är med och ställer ut, konstformen är foto och video.
– Fotografier har jag visat upp tidigare, men videokonst är nytt för mig. Till denna utställningen har jag premiär på mitt videoverk BIOLOGENIC, berättar Garbis.

När jag frågar vad filmen handlar om, svarar Garbis att han har en tanke bakom. – Men som i all konst är det upp till betraktaren själv att göra sin egna tolkning – men att ge betraktaren fritt tolkande innebär ju även risk för missuppfattning, förklarar Garbis.

– Titeln ger väl i och för sig en riktning om min tanke, att filmen skildrar livet i dess olika stadie, berättar Garbis.

– Tidigare har jag fotograferat blommor och nakenmodeller, men nu gör jag en djupare existentiell tolkning. Jag vill att betraktarna ska reagera, vilket de också gör – en del blir berörda, andra vänder och går, berättar Garbis.

Utställningen öppnades upp i torsdags och håller på till och med söndagen den 16 maj. Öppettiderna är kl 11-17.
Mer information finns på denna externa länken, Konstrondan.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait