Anrika Aneby Folkets Park kanske snart ett minne blott

Text: Tobias Marbenius

Folkets Park i Aneby ligger just nu ute till försäljning. Föreningen Aneby Folkets Park har efter några tuffa år ekonomiskt bestämt sig för att sälja den anrika parken.

Flygbild över Aneby Folkets Park, Bredestadsvägen 2, Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Aneby
Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Aneby

När föreningen hade årsmöte i december 2021 beslutades att parken skulle sättas ut till försäljning vilket också gjordes, men beslutet visade sig senare inte vara giltigt enligt konstens alla regler – så en ny röstning om försäljning av parken kommer att ske på en föreningsstämma i slutet av mars, närmare bestämt den 29 mars kl 18:00 i Gula Villan, Aneby.

Utgångspriset är satt till 1 750 000 kronor och det är mäklaren Fredrik Lennings på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Aneby som har hand om försäljningen.

”Fastigheten om 18 438 kvm (ca 1,85 ha) ligger med ett lugnt och naturnära område i Anebys sydöstra del. Fastigheten är idag bebyggd med dansbana och tillhörande fika- och lotterihus. Fastigheten erbjuder stora möjligheter till nybyggnation och utveckling” går att läsa i objektbeskrivningen.

– Det finns en del spekulanter, vi har haft sju sällskap eller grupper som visat intresse, tre av dem har visat ett lite mer skarpt intresse, men de ligger lite vilande, då de avvaktar föreningsstämman i slutet av mars, berättar mäklare Fredrik Lennings.

När det Allmänna utskottet i Aneby kommun hade sammanträde den 14 mars beslutades det om att kommunen ska delta i budgivningen avseende fastigheten Aneby 1:552, vilket är beteckningen för Aneby Folkets Park.

Kommunstyrelsens ordförande Beata Allen berättade nyligen i en intervju med Hallpressen att läget är väldigt bra för ett villaområde och uppskattar att det skulle kunna skapas 10-11 tomter.

Mäklare Fredrik Lennings har också läst sig till att kommunen tänker vara med i budgivningen
– Jag har inget hört ifrån dem, men de avvaktar säkert till beslutet om försäljningen är klart.

När jag frågar Fredrik om vad han själv tycker om att folkparken rivs och att villor istället byggs upp, svarar han att han är opartisk i frågan, men att folk har efterfrågat tomter i Aneby.

Lena Algeskär, ordförande i föreningen Aneby Folkets Park, tycker att det är tråkigt att parken kanske snart är ett minne blott, men tror samtidigt att det kan bli bra om området görs om till ett villaområde.
– Jag ser en vinning med att det blir fler invånare till kommunen, säger Algeskär innan hon berättar att det är mycket som måste göras med parken för att den ska kunna fungera, exempelvis är elen på området utdömd och måste bytas ut och byggnader behöver renoveras, vilket medför stora kostnader som vi inte har pengar till.

Lena Algeskär, ordförande i föreningen Aneby Folkets Park. Arkivbild, Foto: Tobias Marbenius

– Parken har under åren gett många fina minnen, men parken har väl i sig inga fina gamla byggnader som exempelvis Pilaboparken i Anneberg som bland annat har sin rotunda, förklara Algeskär.

Algeskär berättar att det inte bara är pandemin som ställt till det för föreningen, utan publiktappet började för fem år sedan trots att föreningen erbjudit ett stort och varierat utbud av evenemang.

Föreningen som startades upp 1939 har långt ifrån gett upp, de har tänkt att fortsätta sin verksamhet och har stora planer för framtiden.
– Vi tänker arrangera öltält på torget, vi ska även försöka få till en cruising med tillhörande rock´n´roll och en annan stor grej som vi brinner för är ett göra ett stort barnkalas i Svartåparken, berättar Algeskär.

Mäklare Fredrik Lennings berättar att det vid en eventuell försäljning inte är säkert att den som lägger högst bud får köpa parken, föreningen har fri prövningsrätt, vilket innebär att säljaren får välja fritt till vem man vill sälja.

Även om Aneby kommun skulle vinna budgivningen och bli aktuell som köpare så måste köpet i så fall beslutas av kommunfullmäktige.

Arkivbild. Foto: Tobias Marbenius

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait