Hembygdsförbundets historieklubb gästade Bredestadsbygden

Text & foto: Kjell Olof Bohlin

Jönköpings läns hembygdsförbund har startat en ”historieklubb” för ungdomar mellan 12-18 år. Klubben ska med jämna mellanrum göra utflykter till olika platser i länet. Under lördagen gästade klubben Aneby kommun och Bredestadsbygden.

På förmiddagen träffades deltagarna vid kyrkans parkeringsplats och gick sedan in i soldattorpet Hultastugan, placerad i hembygdsparken. Enda eldstaden i stugan är en öppen spis och för att temperaturen skulle bli den rätta hade Ulf Lundberg och Wille Berlin sovit över och eldat hela natten.

Irene Oskarsson berättar om profilen Emil Malm.

Ansvariga för dagens program var Irene Oskarsson och Ulf Lundberg, kunniga guider och välkända anebyprofiler.
Deltagarna var tolv till antalet och kom från Nässjö, Eksjö, Mullsjö och Eksjö.

Elden brann hemtrevligt när Irene och Ulf berättade om Hultastugans historia som soldattorp.

”Torpet är flyttat hit från annan plats. Som mest bodde en soldatfamilj på nio personer i denna lilla stuga.” Ulf Lundberg presenterade sig som ”historienörd”, och påpekade att ”det är bra att kunna sin historia, om man vill förstå nutiden.”

Ungdomarna i historieklubben samlade runt bordet.

Samlingen i stugan började med brödbak i kökets stora bakugn, där elden brann och den tillplattade degen gräddades. Var och en fick baka sitt eget bröd och sedan avnjuta det med smör och ost.

Reportern fick del av ett smakprov och kan intyga att smaken var bästa tänkbara.

Ulf Lundberg i full färd med brödbak i Hultastugan.

Under tiden vid bordet berättade Irene Oskarsson om Emil Malm, en man i bygden som växte upp i ett soldattorp. Emil var till en början begiven på rusdrycker och skapade problem i sin omgivning. När han efter kontakt med en präst i Askeryd fick en kristen övertygelse, ändrades hans livsstil totalt. Han blev till slut en omtyckt predikant och har lämnat många spår i bygden.

Vandringen gick sedan vidare till det gamla tegelbruket i dalgången. På vägen dit berättade Lundberg om Bredestadsdalen, som formats under istidens avsmältning för cirka 10.000 år sedan. ”Dalen var länge en insjö.”

Tegelbruket byggdes år 1847 och var i funktion fram till 1896. Leran fick man från närområdet. Den stora torkladan intill ugnen är fortfarande intakt och fungerar delvis som museum.

På besök Inne i den gamla tegelugnen.

Efter en ansträngande vandring nådde gruppen fram till den så kallade ”fallosstenen”, som är ett märkligt monument från folkvandringstiden och uppförd cirka 500 e. Kr. Deltagarna fick veta att den både är en fruktbarhetssymbol och en grav.

Ulf Lundberg berättar om den märkliga fallosstenen.

Bredestads kyrka är från 1100-talet och är en av stiftets äldsta kyrkobyggnader. De unga besökarna fick veta en del om kyrkans historia och innehåll, innan det var dags att åka upp till Germundstorp, där Ulf Lundberg har sin bostad. Där visades det unika Vikingaskeppet, som är under uppförande.

Klubbfakta:
¤ Historieklubben är en klubb för ungdomar i ålder 12-18 år som vill uppleva historia, bevara kulturarv och att kunna påverka i Jönköpings läns hembygdsförbund.
¤ Träffarna planeras att ske fyra gånger under våren.

¤ Arrangör är Jönköpings läns hembygdsförbund i samverkan med Jönköpings läns museum, Studieförbundet Vuxenskolan och Region Jönköpings län.
¤ Att vara med i klubben är kostnadsfritt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait