Nationaldagsgudstjänst med tal och musikteater

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Trots regnskurar och byiga vindar, samlades över hundra gudstjänstfirare runt flaggstången utanför Lommaryds församlingshem under nationaldagen.

Traditionen bjuder att högtidsdagen skall firas genom flagghissning, nationalsång och inmarsch i kyrkan till en väntande gudstjänst.

Flaggan vid Lommaryds kyrka hissas.

Till klockringning skedde intåget och inne i kyrkan hördes spelmansmusik på orgel och piano.

Gudstjänstvärden kantor Claes Ljungdahl hälsade välkommen och presenterade programmet.

Rut Pålsson var solist under firandet.

Framför Novakören framträdde en klingande flickröst med en visa om försommarens rikedom. Rut Pålsson sjöng med tonsäker övertygelse att  ”sommaren händer i hela mig” och fortsatte sedan med välkända ”Idas sommarvisa.”

Novakören framförde flera sånger.

Sommarpsalmen ”En vänlig grönskas rika dräkt” sjöngs växelvis av församlingen och Novakören. Kören fortsatte sedan med ”Kom ljuvliga sommar i skönaste grönt.”

Antita Wahlfridsson introducerade nationaldagstalaren kommundirektör Mikael Fornander.

Fornander började med att påminna om varför just den 6 juni är vår nationaldag. ”Det var den dagen Gustav Vasa kröntes till kung och samma dag vi fick en ny regeringsform 1809.”

Han framhöll att vi måste vårda och skydda vår tillkämpade demokrati. ”I världen lever två miljarder i en diktatur. Vi får aldrig ta demokration som en självklarhet.” Vi fick vidare höra att styrkan finns i mångfalden och att det gäller att stå upp mot utmaningar och hot. ”Tillsammans är vi Sverige.”

Ulf Engström fyllde kyrkorummet med ljuvliga trumpettoner i visan ”Gotländsk sommarnatt” och Novakören fortsatte med ”Smålandssången” skriven av Ivar Wideén och textsatt av systern Linnea Andrén.

Carl-Johan Spånberger imponerade i ”En fattig bonddräng”.

Vi är många som kommer att minnas Carl-Johan Spånbergers tolkning av Astrid Lindgrens ”Fattig bonddräng.” Han gjorde texten till musikteater där snusdosan togs fram, ett lättare slagsmål gestaltades och en kram utdelades till en förvånad kvinna i bänken. Sången och skådespelet belönades med en kraftig applåd, som varade länge!

Efter världens mest sjungna andliga sång ”O, store Gud”, skriven av Carl Boberg i Mönsterås, höll prästen Karin Sanell en kort betraktelse. Hon påminde om att nationaldagen är utlyst som en ekumenisk böndag och läste en bön av förra biskopen Caroline Krook.

I samband med pianostycket ”Sommarsång” av Wilhelm Pettersson Berger, gjordes en insamling till Ukrainas nödlidande folk.

Till musik tågade församlingen ut till en storslagen servering av smörgåstårta och kaffebröd.

En del av deltagarna serverades utomhus…
…och en del inne i församlingshemmet.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait