Kulturpristagare prisades vid trivsamt nationaldagsfirande på Fredstorget

Text & foto: Tobias Marbenius.

Mycket folk hade samlats på Fredstorget i Aneby för att fira Sveriges nationaldag. Folk i en stor vidd av åldrar såg ut att trivas när de tog del av ett proffsigt och trevligt program som presenterades från torgscenen.

Fredstorget, centralt i Aneby.

I år hade föreningen Aneby Folkets Park fått äran att anordna programmet denna dag.

Aneby Symphonic Band bjöd på flertalet låtar, exempelvis ett Abba-medley.

Aneby Symphonic Band som fått ta plats vid sidan om scenen inledde firandet med att spela pampig och stillsam musik, exempelvis somriga ”Visa vid vindens ängar”. Dirigent Daniel Hedström såg med sin blick, mimik och taktpinne till att musikerna levererade sitt yttersta.

Åsa Lundqvist, ordförande i föreningen Aneby Folkets Park.

Åsa Lundqvist, ordförande i föreningen Aneby Folkets Park, hälsade välkommen till nationaldagsfirandet. En presentation av den i år 85-åriga föreningen och dess arbete följde liksom en presentation av de medverkande.

Linus Torebring hissar dagen till ära den svenska flaggan.
Flaggan i topp.

Under fanfar hissades flaggan till dess topp av flagghissare Linus Torebring. Efter det stämde de flesta på plats in i Sveriges nationalsång ”Du gamla, du fria”.

Sveriges nationalsång framfördes högtidligt efter att svenska flaggan hissats.

Vidare bjöd Hedda Johansson Jönsson och Isabella Bårring på finstämd sång i ”Blomstertid”, låten är en ny version av klassikern ”Den blomstertid nu kommer”. Till sången bjöd Mia Jönsson på vackert pianospel.

Hedda Johansson Jönsson och Isabella Bårring sjöng ”Blomstertid”.
Thea Sandström framförde ”Sommarvisa till Hillevi”.

Thea Sandström sjöng sedan den fartfyllda låten ”Sommarvisa till Hillevi”.

Upp på scen klev sedan Nay och framförde Darins låt ”Strakare”. Näst på tur att leverera från scenen var grabbtrion Albin Andersson, Maraz Kerem Memo och Sebastian Sköld. Låten de valt att framföra var Hasse & Tages ”Öl”.

Solist Nay med körsångare Hedda.
Albin Andersson, Maraz Kerem Memo och Sebastian Sköld sjöng ”Öl”.

Mia Jönsson spann i sitt nationaldagstal vidare från en mening ur tidigare nämnd sång, ”Framtiden verkar dyster”. Hon berättade att nu, 54 år senare sedan Hasse & Tage framförde låten, är frågorna mer aktuella än någonsin. På många sätt skrämmer framtiden när man blickar ut i världen eller ser vårt svenska samhälle, mycket är svårt att greppa och ta in, det känns övermäktigt och tungt, men vi bereder hoppet hos barnen och ungdomarna.

Musiklärare Mia Jönsson nationaldagstalare.

Oliver Bodin tog över micken och fortsatte tala om att han ville se en förändring, att han kommer att kämpa för jämställdhet. ”Drömmen om förändring, den startar här”. Budskapet förstärkte han vidare genom att framföra Kent-låten ”Sverige”.

Oliver Bodin levererade både tal och sång.
Några hade svenska flaggor med sig.

Hedda och Isabella bjöd ytterligare på en låt, denna gång blev det en helt annan genré än tidigare, ”Ju mer dom spottar” av Kapten Röd.

”Put Your Hands Up för Sverige”.

Som avrundning på den musikaliska avdelning framfördes Samir & Viktors låt ”Put Your Hands Up för Sverige”. Till denna låt förstärktes artisterna nu upp med dansarna Gabriella och Selma Sverker. Hela Fredstorget kom rejält i gungning och applåderna efteråt tog lång tid på sig att tystna.

Evelina Lägervik och Jenny Berg var två av alla nationaldagsfirare.

Arijana Jazic, första vice ordförande i kommunstyrelsen i Aneby, berättade att hon fått äran att representera allmänna utskottet denna dag och få dela ut årets kulturpris.

Lennart Andersson fick mottaga 2024-års kulturpris i Aneby.

– Vi har fått väldigt många fina nomineringar till oss, men vi har valt att utse Lennart Andersson som mottagare av 2024-års kulturpris i Aneby kommun, berättade Arijana och hälsade Lennart upp på scenen.

Lennart, som är naturfotograf, fick sedan motiveringen uppläst.

Lennart blev glad och överraskad över priset.

– Tack så mycket, det var en väldig överraskning. Det är jätteroligt att hålla på med film, det är därför jag gör det, berättade en glad Lennart.

Många tycktes njuta av firandet.
Dirigent Daniel Hedström.
Trumslagaren i Aneby Symphonic Band.
Aneby Symphonic Band består av duktiga musiker.

Aneby Symphonic Band spelade ytterligare ett stycke innan Birgitta Svensson, kommunfullmäktiges ordförande, tog plats på scenen. Hon berättade att år 2005 blev nationaldagen en helgdag. Många invandrare hade ställt frågande varför Sverige inte värderar sin nationaldag som en helgdag.

Vidare förklarade Birgitta varför nationaldagen firas just den 6 juni.

Birgitta Svensson, kommunfullmäktiges ordförande, talade om nationaldagen.
Folk i olika åldrar besökte torget.
Publiken var med på noterna.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait