Vårbruk med häst och äldre redskap vid Åsens by

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

I Lördags inbjöd Åsens By till spännande dag: ”Vårbruk med häst”.

Vårbruk på kulturreservatet Åsens by.

När lövträdens gröna kläder blandades med körsbärsblommans skimmer, var det många som styrde sina steg mot idyllen Åsen. Inte minst var det familjer med barnvagn som förgyllde dagen med sin nyfikenhet och närvaro.

De gamla maskinerna visades upp för besökarna.

Utanför ladugården fanns tidigt den ansvarige Andreas Damberg, omgiven av olika redskap och kraftfulla hästar. Vid sin sida har han Våge Sjöberg med sin nordsvenska häst Krut. Våge har all kunskap, som behövs för att en vårbruksdag skall bli lyckad och innehållsrik.

Ett annat stående inslag vid en vårdag på Åsen är Niklas Spetz med sin ardenner Mandolito. Så fort han spänt på den gamla harven, bär det iväg till åkern intill Teklas hus. Dagens uppgift för hästarna är harvning och sådd av havre.

Bland besökarna fanns förstås Nils Andersson, som kommit ända från hemorten Halmstad.
”Jag missar aldrig ett arrangemang med hästar på Åsens By.”  Nils besöker även andra orter där hästen finns i centrum. ”Hästar har blivit mitt stora intresse sedan mer än 20 år.”

Många av besökarna har sökt sig till serveringsrummet och bär sedan ut sina brickor med kaffe och våffla till trädgårdens vita möbler. Att barnen föredrar en stor glasstrut framför kaffebröd är inte överraskande.

Våffla med grädde och sylt och äppelmust gav reporter Bohlin energi.

”Du har väl inte glömt sådden bakom Teklas hus?”, säger min halländske vän. Detta skådespel vill naturligtvis inte reportern missa.

Andreas Damberg går efter ardennern Frenja bakom en åldrig såmaskin, med belåten min. Efter ett par månader uppstår ett vetefält, som ett resultat av dagens ansträngning.

På vägen mot Haurida kyrka, där bilen är parkerad, hörs en surrande humla och en sångglad koltrast.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait