Fössta tossdan i mass firades in med ”Smålands nationalsång” i Gula villan

Text & foto: Tobias Marbenius.

”Fössta tossdan i mass” har sedan ett antal år tillbaka blivit ett småländskt begrepp. Något som hör dagen till är att fira med ”massipantåta”, och tårtorna fick en rykande åtgång i byns butiker. I Gula villan firades dagen med ”Smålands nationalsång” av och med Johan ”Knegarn” Forsman.

Kurt Piel är en av de som håller i Torsdagscaféet.

I Gula villan i Aneby hölls det under tossdan sedvanligt Torsdagscafé. Caféet dit mestadels äldre går, arrangeras av frivilliga krafter och bjuder till kaffet på olika typer av programpunkter.

– Det kan vara musikunderhållning, samhällsinformation eller något annat som är av intresse för de som brukar komma hit, berättar Kurt Piel, en av eldsjälarna bakom evenemanget.

Johan ”Knegarn” Forsman sjöng och spelade gitarr.
FILMJohan ”Knegarn” Forsman fick med publiken på allsång i Torparerock.

Denna tossdan var det passande nog musikern Johan ”Knegarn” Forsman som var gäst på caféet. 2016 antog han uppdraget av Sveriges radio P4 Jönköping att i direktsändning skriva och framföra Smålands inofficiella nationalsång, vilket han gjorde med bravur. På 1,5 timme hade han komponerat ”Fössta tosstan i mass”, som låten heter, efter det har den blivit flitigt spelad, bland annat i tv.

Publiken var med på noterna och sjöng med i texterna.

Forsman har i dagarna haft fullt upp. Igår spelade han i Huskvarna och innan han kom till Gula villan idag anlände han precis från ett uppträdande han gjort på ett företag i Vaggeryd. Näst på tur är Habo.

Johan ”Knegarn” Forsman är Jönköpingsbo, men har sommarstuga i Marbäck. Under en period arbetade han som journalist på Smålands-Tidningens Anebyredaktion.

Publiken fick vara med och önska sånger.

Under dagens spelning bjöd han utöver sin hitlåt ”Fössta tossdan i mass” på en väl blandad repertoar. Publiken fick även de vara med på allsång och genom att önska låtar.

Låtarna som framfördes var exempelvis hämtade från artister som Cornelis Vreeswijk, Elvis Presley och Ted Gärdestad.

FILMKnegarn framför sin berömda låt ”Fössta tosstan i mass”.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait