Annorlunda händelser i Vireda sockenstuga

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

För att nå bygdens folk inbjuder Svenska Kyrkan i Vireda-Haurida församling till flera olika aktiviteter. AnebyNytt har nyligen besökt två av dessa.

Reporter Kjell Olof Bohlin samtalar med prästen Karin Sanell.

I ett samtal med prästen Karin Sanell framkom följande:

  • Jag kom till församlingen för fem år sedan och hade från början ambitionen att nå så många som möjligt i bygden.
  • Mest nöjd är jag med jazzgudstjänsterna på Wiredaholm och ”Korum”-gudstjänsterna vid Prästgården i Lommaryd. ”Jag har förmånen att jobba med ett aktivt församlingsråd.”
  • Bland gudstjänsterna i Vireda kyrka framhåller hon särskilt musikgudstjänsten med Peter Hallström och Lars Mörlid den 15 december 2023. ”Tyvärr räckte inte platserna i kyrkan till.”
    Det kan nämnas att Peter Hallström återkommer till Vireda kyrka den 24 mars på eftermiddagen.
  • Min önskan är att fler skall delta i det vanliga gudstjänstlivet, säger Karin Sanell.
Tiokaffe hålls en gång i månaden.
  • ”Tiokaffe” riktar sig främst till den äldre gruppen i bygden. Första samlingen var tisdagen den 24 januari och arrangemanget återkommer sista tisdagen varje månad. Församlingen hämtar och lämnar den som inte har egen bil. Under kaffestunden med hembakat bröd samtalar man om aktuella händelser i världen och bygden. När AnebyNytt var på plats den 27 februari samtalades det om behov av kommunikationer med buss, ”Trådrullatågets” historia och kommande händelser i bygden.
Linedance i Vireda sockenstuga.

Inbjudningarna till ”Linedance” i sockenstugan varannan tisdag är en unik programpunkt inom Svenska kyrkan i bygden.

När AnebyNytt var på besök den 5 mars var det andra samlingen i en serie som avslutas med ”Linedance”-gudstjänst utomhus den 16 juni.

Ledarna för övningarna kommer från Kleven utanför Uppgränna och heter Ann Wristel och Gunilla Karlsson. Hittills har något fler än 20 deltagare varit med. Bland dessa tre män.

Vad är utmärkande för Linedance?

– Det handlar om att röra sig till countrymusik enligt ett särskilt mönster.

Dansen har amerikanskt ursprung och kom till Sverige under 1990-talet. I Sverige finns 80 klubbar fördelade över hela landet.

Dansarna står i rader och byter hela tiden rörelsemönster. Under glada rop och skratt försöker deltagarna att följa ledarens ganska krävande instruktioner.

Linedance-ledaren Ann Wristel.

Tåspetsdans, fotstamp och nigningar ingår i övningen. Ledaren Ann Wristel är mycket nöjd med deltagarnas insatser. ”Det är fantastiskt bra, använd er inre karta så blir det ännu bättre.”

Helgen 9 – 10 planeras en pilgrimsritt. Foto: Privat.

Helgen 9 – 10 mars planeras en pilgrimsritt med utgångspunkt från Haurida kyrka under Karin Sanells ledning. ”Vi rider på bygdens olika stigar. Hälften vandrar och hälften rider.”


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait