Trefaldig fest i Askeryd med marknad, kakbuffé och konsert

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Kommunens sista julmarknad och julkonsert inföll den gångna söndagen i Askeryd. Trängseln var påtaglig och stämningen kring bodar och kakbord var märkbar. Till detta kommer en magnifik julkonsert i den vackra medeltidskyrkan.

I bodarna fanns det försäljare med blandat utbud.

I de gamla kyrkbodarna var det gott om försäljare med erbjudande som lockade till inköp av diverse hantverksprodukter. Där fanns hemstöpta ljus, stenungsbakat bröd och tovade tomtar.

Utanför bodarna fanns en brödvagn från Falla och en ostvagn från Brostorp, där särskilt deras ostkakor skapade efterfrågan. Nere i Askens källarvåning trängdes försäljare med köande besökare.

Kakbuffén i Asekeryd är något utöver det vanliga.

Församlingsvåningen i Asken var till brädden fylld av kaffedrickande gäster. Innan de hittat en plats vid något bord, hade ett besök vid ett dignande kakbord ägt rum. Detta legendariska bord med uppskattningsvis 30 sorter plus skinksmörgås, skapade en lång kö. Det generösa priset bidrog till att många köpte med sig flera kakor hem omslutna av servetter.

Den stora kakbuffén och det tilltalade priset är som gjort för succé.

Julkören detta år var större än tidigare år. Detta beroende på att det bildats en projektkör under förra kantorn Kristine Bratlies ledning. Flera unga röster fanns bland de mer mogna rösterna. Inte mindre än nio starka mansröster fanns längst bak.

Publiken på plats till konserten i Askeryds kyrka.

Konserten började med klassiska ”Ding, dong merrily on high” till bjällrors toner och fortsatte med ”Låt jubelsången stiga” av Olof Jansson och Jan-Olof Kulander.

Dirigenten Bratlie gungande taktfast på pianopallen och förstärkte ledningen genom sitt minspel. Hennes energi överfördes till de skickliga körsångarna och skapade en fulltonig upplevelse av julstämning.

Bland körens solister fanns Mårten Gustafsson, Kristina Samuelsson och Malin Linderfalk. Vilka resurser för en landsbygdskör!

Julpynt.

Bland övriga sånger i programmet måste särskilt nämnas ”Hjärtats längtan” med nyskriven text och musik av Kristine Bratlie. En julsång som man hoppas får den spridning den förtjänar. I en av versarna fanns denna utsökta poesi:

Julens längtan är ett under / Ljus och kärlek i vart hus / Leda, lyfta oss tillsammans / i ett glädjerus.
Stjärnans glans med fröjd och värme / lyser himmelsvid / Ljusets visdom visar väg / Välsignad juletid.

Under konserten medverkade prästen Ylva Eklund med en andakt. Hon talade om den modige sannigssägaren Johannes Döparen, som banade väg för den väntade Messias.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait