Mörlid och Hallström fyllde Vireda kyrka med himmelskt välljud

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Nästan sjuhundra jular har firats i Vireda medeltida träkyrka. Den högtid som ägde rum fredagen den 15 december med de välkända sångarna Peter Hallström och Lars Mörlid blev en stor upplevelse för besökarna i den helt fyllda kyrkan. Kanske en av de främsta genom kyrkans långa historia?

Peter Hallström och Lars Mörlid höll konsert inför en fullsatt Vireda kyrka.

När det blev klart med konserten kom platsbokningarna i snabb takt och platserna tog slut flera veckor innan konserten skulle äga rum.

Redan en timma innan det var dags att starta var kön lång utanför kyrkan. Insläppet skedde cirka en halvtimma innan klockan 18, på grund av artisternas behov av repetition. ”Borde det inte vara så här vid alla tillfällen i kyrkan”, tyckte en Viredabo ansvarig för serveringen i sockenstugan.

Prästen Karin Sanell välkomnade medverkande och besökare innan det var dags för klockringningen. Hon påminde om att konserten var ett samarbete med Erikshjälpen och att det senare skulle bli möjligt att ge en julgåva till deras viktiga hjälparbete i världen.

Peter Hallström och Lars Mörlid.

Gemensamt började upplevelsen med den glada julsången ”Fröjdas vart sinne”. En starkare psalmsång får man nog leta efter.

Det medverkande paret började med gospelsången ”Lift the Savoir up” där även sången ”O come let us adore him” var invävd.

Lars Mörlid berättade om sin tidigare relation till Vireda, som distriktsläkare i Aneby kommun. ”Vireda har sedan dess en särskild plats i mitt hjärta.”

Julpsalmen ”Var hälsad sköna morgonstund” har musikaliska rötter i slutet av 1500-talet och fick svensk text för 200 år sedan av Jan O Wallin. Den framfördes både som solo- och duettsång i ett medryckande arrangemang.

Peter Hallström och Mauro Scocco har skrivit ”Viskar en bön” tillsammans.

Peter Hallström har skrivit programmets titellåt ”Viskar en bön” tillsammans med Mauro Scocco. Den filantropiska bakgrunden som berättades gav ett särskilt djup åt framförandet.

Den klassiska julsången ”Jul, jul strålande jul” fick en nyanserad tolkning som solo- och duettsång. En upplevelse av vinterns skimrande omfamning nådde säkert fram till var och en i kyrkan.

Lars Mörlid lyfte fram två hjälpbehövande flickor, som får stöd genom Erikshjälpen. Maran från Myanmar och Djemirata från Burkina Faso visades i bild och fick sin livshistoria beskriven. Denna berättelse blev sedan en grund för kvällens insamling.

Mot slutet av den minnesvärda konsertupplevelsen fick lyssnarna ta del av följande sånger:

”Gläd dig du värld” med Mörlid och ”För din skull skall jag ändå sjunga” med text och musik av Hallström, Adams ”O, helga natt” (solo och duett), ”Närvaro” med text och musik av Peter Hallström. Allra sist förenades församlingen i ”Dagen är kommen.”

”Tänk att jag skulle få vara med om detta”, hörde jag någon säga i trängseln vid utgången.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait