Cittragänget och Blåsdraget med medryckande och tänkvärda inslag i Konserthuset

Text: Kjell Olof Bohlin. Foto: Tobias Marbenius.

Det blev en annorlunda upplevelse av musik i Konserthuset i onsdags. Två helt olika åldersgrupper bjöd på spännande och tänkvärda inslag under kvällen.

20-årsjubilerande Cittragänget består nästan helt av seniorer som passerat pensionsåldern. Blåsdraget är Kulturskolans ungdomsorkester, där de flesta spelat sitt instrument under något år.

Cittragänget och Blåsdraget delade scen.

Dessa båda grupper spelade växelvis två stycken, för att i avslutningen förenas i välkända och mycket aktuella ”I natt jag drömde något som jag aldrig drömt förut”. Den har fått svensk text av Cornelis Vreeswijk, från början en amerikansk fredssång.

Cittragänget, som firar 20 år, består av både musikanter och sångare.
Cittragängets ledare Ulf Lundberg tillsammans med Blåsdragets ledare, Bosse Vingren.

Cittragängets ledare Ulf Lundberg presenterade gruppens första låt ”Gud i naturen” och nämnde att Teofil Engström skrivit sången genom att titta ut genom svärmors fönster.

Blåsdraget startade med ”C Jam Blues” av Duke Ellington och fortsatte sedan med Kompisbandets ”Sill i dill”. Trumslagaren kom inspringande under den senare låten och gav den extra färg.

”Vi spelar främst äldre sånger och kanske är ganska ensamma om den repertoaren” sa Ulf Lundberg innan ”Den gamla spinnrocken” framfördes. Den följdes av ”Drömmen om Elin”.

Blåsdraget såg det att det svängde.

När Blåsdraget återkom var det med ”Amazing Grace” med duktige Oliver som trumpetsolist.

Cittragänget förvånade många i publiken med en låt av Eddie Meduza, känd för sina grova visor. Men hans låt om ”Maskrosen”, som handlar om människovärde och regelsystemets fängelse, har ett viktigt budskap. Den har även Vireda-Haurida manskör på sin repertoar.

Cittragänget är ofta ute och spelar på olika tillställningar.

När ”Den lilla vita duvan” av Alf Robertsson och Lasse Holm, skulle presenteras sa Lundberg att ”När vi gör många små saker för varandra, blir världen ljusare”.

Cittragänget är flitigt ute och spelar.
Ulf Lundberg visade hur en cittra skulle hanteras.
Cittragänget satt samlade runt ett bord.

När den klämmiga låten ”Scooby Doo” spelades hade Blåsdraget Emmanuel som solist. På piano fanns musikläraren Erik Nilsson. När Presleylåten ”Aura Lee” (Love me tender) spelades, gav Blåsdragets ledare Bosse Vingren stöd åt solisten .

Osaid Khojah spelade trumpet.
Blåsdraget under ledning av Bosse Vingren.

När den klassiska rocklåten ”Rock around the clock” framfördes blev det handklappning och jubelrop hos publiken.

Olof Trofast lirade saxofon.

Det fanns möjlighet att ge en gåva till ”Världens Barn” vid utgången.

Kanske är kvällens kombination av spelande grupper något att pröva i framtiden?


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait