Karin Malmsten bjöd på ett spännande möte med Elvis Presleys olika miljöer

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Ännu ett spännande och ovanligt ämne vid föreläsning i Bälaryds bygdegård ägde rum i fredags.

Det var välkända radiojournalisten Karin Malmsten som med rubriken ”I Elvis fotspår” berättade om sitt möte med miljöer och människor förknippade med legenden Elvis Presley.

Många tog tillfället att lyssna om Elvis.

Kvällens programvärd Jan-Olov Adolfsson introducerade föreläsaren och antydde att kvällen säkert kommer att bli ovanligt intressant för de 40 besökarna.

Karin Malmsten höll i föredraget.

”Roligt att komma till en genuin bygdegård. Jag vill betona att jag inte mött Elvis personligen, men att jag träffat flera av hans anhöriga, vänner och musiker.”

Karin samtalade runt ett bildspel. På bilden ovan är Elvis första bostad.

I ett bildspel fick besökarna se bilder från ett besök som Karin Malmsten och Calle Wisborg gjorde för Sveriges Radios räkning år 2005.

 • Vi startade i Tupelo, Elvis födelsestad och uppväxtmiljö. Den lilla staden har sedan länge blivit en turistattraktion, som lockar stora skaror.
Karin är hedersmedlem i Tupelo.
 • Elvis första tid präglades av fattigdom med ett enkelt hem utan bekvämligheter.
 • Flytten för familjen gick till Memphis, där besöken i stadens pingstkyrka betydde kontakt med gospelmusiken. Det kan nämnas att Elvis hela livet tillhörde pingströrelsen i USA.
 • Vårt besök i Elvis fotspår väckte stor uppmärksamhet och betydde kontakt med radio, TV och tidningar. Vi besökte bland annat ”Sun studio”, platsen för många tidiga rockinspelningar.
 • Här spelade en berömd kvartett in en skiva som såldes i en rekordstor upplaga. Medlemmarna var Carl Perkins, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash och Elvis. Bilden på dessa legendarer visades på skärmen.
 • Elvis sålde sammanlagt en miljard skivor och spelade vid 1.100 konserter.
 • När den stora gården ”Graceland” blev Elvis hem, kom många kända gäster på besök, bland annat Beatles.
 • Elvis var mycket generös mot släkt, vänner och hjälporganisationer. ”När en okänd person beundrade en av Elvis bilar, räckte Elvis bilnycklarna till den förvånade mannen, som fick bilen” berättade Karin Malmsten.
Bilder från hennes Elvis-resa visades upp.
 • Helst av allt sjöng Elvis gospelsånger. Hans favorit var ”How great you art” som på svenska heter ”O, store Gud”. Elvis lär ha sagt till svenske pianisten Per-Erik Hallin: ”Tänk att en så stor sång kan komma från ett så litet land”. Carl Boberg skrev den sången i Mönsterås 1885.
 • Elvis levde under åren 1935 – 1977.  När legenden avled, troligen på grund av stor konsumtion av värktabletter och alkohol, fann man en uppslagen Bibel på hans skrivbord. ”Elvis läste sin Bibel varje dag” enligt Karin Malmsten.
Elvis Presleys gravsten.
 • Elvis var den förste vita artist som samarbetade med svarta musiker. Han hade inga rasfördomar, som många hade i USA på den tiden.
 • Vi hade glömt present till det Elvismuseum vi besökte. Karin Malmsten lämnade en tygkasse från Radio Jönköping. Den finns fortfarande uppsatt på museets vägg! (En bild hade skickats till Karin).
En kasse från Karin och Sveriges Radio Jönköping överlämnades till muséet.

Vid överlämnande av blommor och en kraftfull applåd från besökarna, tackade programvärden för en kväll fylld av personligt färgade fakta, kryddade med humor.


Annons


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait