Bosse Göransson förmedlade musikaliska vardagstankar

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Trots oktoberrusk med ogästvänligt hårda vindar hade nästan hundra besökare sökt sig till Pingstkyrkan i Vireda i lördags för att lyssna till Bosse Göransson med band.

Mycket folk tog del av konserten.
Bosse Göransson med band gästade Vireda Pingstförsamling.

Ingen av besökarna torde ha ångrat att de sökt sig till denna omslutande upplevelse med tankar och värme för själens innersta rum.

När pastor Hanna Törngren hälsat välkommen till samling ”denna ruggiga oktoberkväll” var det dags för bandet att presentera sig med visan ”Vanliga dar” med text och musik av Bosse Göransson.

Han hade för övrigt skrivit och tonsatt samtliga tretton sånger som framfördes med stor skicklighet.

Förutom Bosse, som sjöng, spelade gitarr och keyboard, ingick följande personer i bandet: Sören Ylenfors, kapellmästare, Hanna Delhag, Bernard Mörtsell, Patrik Lindahl och Anders Svenningsson. De instrument som användes var keyboard, dragspel, gitarrer, flöjt, bas och trummor.

Några av de många tänkvärda låtarna förtjänar ett särskilt omnämnande.

  • I ”Ta dig ut” blir våra drömmar belysta med spännande tankar och bilder. Här briljerar Hanna Delhag med sång och flöjtspel. Även i den följande låten ”Vem” kan man höra hennes röst besjunga ”Sköna, varma vindar” mitt i rusket utanför kyrksalen.
  • Den nästan tio minuter långa visan om ”Ann-Marie Kvist” innehöll både sång och teater.
    Ann-Marie har just mist sin undulat, som flugit ut ur buren. Hon ger sig ut på jakt och kontaktar några personer för att få hjälp i sitt sökande. Hon möter bibliotekarien som är på väg till en konstutställning, pastorn som skall lyssna till en föreläsning om ”Medmänsklighet i vardagen” och vice värden som skrämmer med ord om kattmat. Ingen av dem har tid och lust till en insats.

    Till sist kommer Ann-Marie fram till en parkbänk med så kallade ”A-lagare”. Där finns ”Borlänge-Bill” som lyssnar och berörs. Senare knackar han på Ann-Maries dörr och tar fram en gul undulat, inköpt i djuraffären. Från den man minst väntar sig, kommer den avgörande insatsen. En kraftfull predikan!
  • Visan ”Komma hem till mig” berättar om en person, som har fler frågor än svar och är beredd att lyssna till den som har behov av lyssnande och närhet.

Pastor Hanna Törngren talade i en kort andakt om det mörker, som framkallar stjärnor och månljus. Sonen sa vid en mörkervandring om månens ljus ”Mamma här ser du Guds ficklampa”.

  • I visan ”Januarikväll” får vi vara med om en resa genom hembygden. Här nämns en nedlagd fabrik, en sliten hockeyrink och ett missionskapell med ljus i fönstren.
Bosse Göransson sjöng egenskrivna låtar.

Efter den avslutande sången ”Inte jag”, som handlade om osäkerhet och vilja till tjänst, kom frågan om ett extranummer. ”Det blir två låtar, svarar Bosse, och tar fram gitarren och sjunger sin största och viktigaste låt om ”Roger Blomqvist”, som bodde i en barack med en frånvarande pappa och en alkoholberoende mamma. Föraktad av många blev han ändå en respekterad hjälte med oväntade kvalitéer. Många av lyssnarna berördes till tårar av detta kraftfulla evangelium (Glädjebud).

Bosse Göransson omgiven av bandmedlemmar.

Många ville tacka Bosse Göransson efter denna annorlunda konsertupplevelse. Någon hördes tacka med orden: ”Du har hittat den rätta tonen.”


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait