Aneby kammarorkester finslipar inför värmande höstkonsert

Text & foto: Tobias Marbenius.

Nu på torsdag den 26 oktober kl 19:00 kommer fioler, cellos och kontrabas vara nystämda och redo för att ge publiken en höstkonsert med virvlande toner, värmande musik och vinnande melodier. AnebyNytt passade på att besöka Aneby kammarorkester när de var i full färd med att finslipa det sista innan konserten.

När jag besökte Anebys kulturskola på förra onsdagskvällen var det full aktivitet i huset. Musik av olika de slag läckte ut från de stängda dörrarna, från ena dörren hörs medryckande musik från blåsorkestern Aneby Symphonic Band och från en annan dörr hörs ljuv stråkmusik. Innanför den dörren finns Aneby kammarorkester som håller på att finslipa ett antal musikstycken inför den kommande höstkonserten.

Aneby kammarorkester i full färd med att framföra ett av konsertens stycken.
Ulrik Lundström är kammarorkesterns dirigent.

Dirigent för Aneby kammarorkester är kulturskolans cello- kontrabas- och gitarrlärare Ulrik Lundström, han är även en av kompositörerna till de musikstycken som ska framföras på den kommande konserten.

– Stycket har jag valt att kalla ”Peace”. Jag skrev den under pandemin, innan kriget, men den kan ha två betydelser, både frid i hjärtat och fred i världen. Stycket har många känslor och många ingredienser, berättar Lundström.

Anna Edmark är orkesterns konsertmästare.

Anna Edmark, är utbildad fiollärare och innehar titeln konsertmästare. Edmark och resten av orkestern är vana att spela stycken av de klassiska mästarna. Jag passade på att fråga henne hur det är att spela stycken som är komponerade av Lundström. – De är väl kanske inte så svårspelade, men de är väldigt fina, berättar Edmark. – Haha, nu vågar du inte säga annat, säger Lundström och tillägger att han gillar att komponera lugn och romantisk musik.

Hannes Tiger fokuserad på uppgiften.
Kenneth Larsson i förgrunden, i bakgrunden ses Maria Larsson Selldén.

Vid besöket i kulturskolan minns jag helt plötsligt tillbaka när jag i mellanstadietiden var inskriven på musikskolan, och precis som Edmark tog lektioner i fiol. Edmark är något år yngre än mig, men minns att vi spelade tillsammans i samma fiolensemble. – Kommer du ihåg det Anna? sa jag med ett förväntansfullt och kanske något överdrivet leende. Efter en kort stunds tystnad så kom svaret, – Nää.

Förståeligt ändå, jag hade också valt att förtränga mitt gnissel om jag var i hennes situation. Jag, som hade Kiss och andra hårdrocksgrupper som förebilder, hoppade rätt så fort av banan som violinist, men tror faktiskt att jag under fiolperioden avverkade inte mindre än tre lärare. Nu, typ 40 år senare, när jag hör hur duktiga Edmark och de andra i orkestern är, så är det inte utan att man ångrar sig att man inte fortsatte fightas med fiolen. Men fiolen finns faktiskt kvar, så…

Aneby kammarorkestern är en renodlad stråkorkester, men på konserten kommer det på någon låt även bli slagverk.
Josephine Törngren, en av violinisterna.

Nog om mig, tillbaka till Aneby kammarorkester.

– Vi startade upp kammarorkestern 2001, ungefär i samma veva som orkesterföreningarna i grannkommunerna lade ner sina verksamheter, så vi fick, med hjälp av medlemmar därifrån, en bra start på vår kammarorkester, förklarar Lundström. Vidare berättar han att mer än hälften av de 20 medlemmarna i orkestern är bosatta i Aneby kommun, de flesta av de andra kommer från grannkommunerna, men även längre ifrån. Den som har längst väg att ta sig hit är från Linköping, berättar Lundström.

Cellisten Kristin Järvmark.
Evelina Pettersson håller koll på noterna.
Henrik Albertsson i förgrunden, i bakgrunden cellisterna Susanne Johansson och Amanda Ellbrant.
Cellisten Amanda Ellbrant.
Konsertmästarens son, Ville Edmark.

På höstkonserten i Fredstorgskyrkan kommer det att bjudas på musik från 1500-talet som sträcker sig fram mot 2000-talet. Det blir klassisk musik, men även en knippe melodifestivallåtar – och av det som jag hörde så kommer det bli väl värt att lyssna på.

Konserten äger rum i Fredtorgskyrkan torsdagen den 26 oktober klockan 19:00. Fri entré.

Dirigent Ulrik Lundström är mån om att det ska låta bra.

Förresten, får man ställa sig i kö eller hur funkar det om man vill vara med i Aneby kammarorkester?

– Cellister har vi rätt så gott om, men vill man vara med, så löser vi såklart det – …MEN, vi ställer ju förstås vissa krav, avslutar Lundström.

Mer information om konserten finns i vår evenemangskalender, den finner du här…


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait