Raggmunk över öppen eld och höstbruk vid familjedag på Åsen

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

På programmet vid kulturreservatet Åsens by fanns mycket som lockade i lördags.

– Många valde att se hästarna harva på en åker intill byn. Tyvärr blev denna upplevelse av ett tidigare åkerbruk kortvarig. När Anebynytt anlände hade hästarna redan avslutat sin tjänst.

Hästen Mandolite tillsammans med ägaren Niklas Spetz.

Reportern fick nöja sig med en bild på en av de stiliga hästarna och ett samtal med ansvarige Våge Sjöberg. ”Vädret är det bästa tänkbara för både hästar, kuskar och besökare.” Förutom Sjöberg fanns Niklas Spetz som kusk med sin ståtliga ”Mandolite”, femårig ardenner.

Tillverkning av käpphästar.

Det fanns andra hästar att studera denna familjedag. I ett av Åsens mindre hus fanns mängder av barn och föräldrar, när färgstarka käpphästar tillverkades. Stolta barn kunde sedan tävla på en bana utanför verkstaden.

Läckerheten Raggmunk fick sig en flygtur.

Dagens längsta kö fanns framför raggmunksstekningen intill gårdens loge. I det behagliga oset fanns barn och vuxna som lite otåligt inväntade sin tur. Trots två olika pannor och snabb tillverkningskonst, tog det ändå sin tid att få del av läckerheten.

Undertecknad placerade sin anrättning på ett gammalt mjölkbord. De starka vindarna lyfte tallriken upp i luften. Min bakgrund som handbollsmålvakt hjälpte mig infånga godsaken i nästan ursprungligt skick.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait