Första momentet avklarat i Furulidskolans klassiker

Text & foto: Tobias Marbenius.

På onsdagseftermiddagen kunde flertalet löpare, vissa utlädda, och folk i varselkläder ses på flera håll i Aneby samhälle. Det som gick av stapeln var första grenen av Furulidskolans klassiker.

Rektor Michael Berg knappt igenkännlig.

– Löpningen är första delen av fyra i Furulidskolans variant av klassikern, berättar skolans rektor Michael Berg.

Bland de tävlande kunde både lärare och elever ses. Berg berättar att de tävlande har fått välja antingen en kort bana eller en lång bana. Den långa är på 7 kilometer och den kortare på 4 kilometer.

– Totalt är det 320 stycken startande, varav 140 med nummerlapp. De med nummerlapp springer den långa rundan, förklarar Berg.

Richard Palmér tog sig runt den långa banan iklädd brandmannakläder. Han arbetar på skolan, men även som deltidsbrandman.

Furulidskolans klassiker som varar över läsåret består av fyra moment. Löpning, simning, skidåkning och cykling. Löpningen och cyklingen är obligatoriskt, simning och skidåkning kommer inte att vara det.

– De som är med i loppet tävlar klassvis om bästa tiden, snabbaste killen och tjejen i klassen. Sen har vi en tävling om bästa utklädnad, berättar Berg, som själv ser målinriktad ut att vinna just den tävlingen.

Många försökte ta ledningen direkt vid start.

Starten gick vid 13-tiden på elljusspåret bakom gymmet, sedan tog sig löparna bort till Anebygård och vidare mot Svartåparken. Vid Svartåparken möttes löparna av en till synes, för vissa, välbehövlig vätskedepå. Efter vätskedepån svängde de som hade valt den korta banan av och tog sikte på Furulidskolan, medans de som valt den längre banan på 7 kilometer fick fortsätta framåt längs med Svartån, vidare tog de sig runt Målqvistadammen och upp på Ringvägen för att vika av på Konserthusgatan och stega vidare mot samhället för att slutligen vika av på Kyrkogatan och målgången på Furulidskolans skolgård.

Sjätteklassarna Polly Fritjofsson, Alice Fredriksson och Ella Walfridsson straxt innan start.

Straxt innan start kollar AnebyNytt läget med Polly Fritjofsson, Alice Fredriksson och Ella Walfridsson, som alla går i sexan. – Vi är taggade, vi ska vinna det här, säger de med ett leende.

Idrottsläraren Richard Solebris Andersson var den som först anlände till Svartåparken, då halvvägs på banan.

Först till Svartåparken var kanske inte helt otippat idrottsläraren Richard Solebris Andersson, men hack i häl kom fler tävlande. Om ledningen höll ända in i mål förtäljer dock inte historien.

Bara några meter efter idrottsläraren kom eleven Benjamin Crnojevic.
Efter det kom fler med farten uppe…
En del tog det som en seger att komma till delmålet Svartåparken.
Banan gick delvis längst med Svartån.
Kan tänkas att många Anebybor tittade en extra gång när en tomte kom springandes i byn.
Vätskedepån var tillsynens omtyckt och välbehövlig.
Rektor Berg lät andra bära honom – eller inte… =)
Vissa sprang och en del tog det lite lugnare längst med banan.
En förrymd fånge? Nej, bara en tävlande elev från Furulidskolan.
En del av de tävlande stack ut lite i mängden.
En del såg förvånansvärt pigga ut efter 3,5 kilometer.
De som hade gett sig på den långa rundan passerade Fredstorget.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait