Anebys eldsjäl, prestation och förening prisad vid föreningsträff

Text & foto: Tobias Marbenius.

Det blev en festlig och välbesökt föreningsträff på torsdagskvällen i Furulidskolans matsal när Årets eldsjäl, Årets prestation, Årets förening och Årets hederspris skulle presenteras.

Gunilla Crona, kultur- och fritidschef i Aneby kommun. Arkivbild.

Inledningsvis hälsade Anebys kultur- och fritidschef Gunilla Crona den rekordstora skaran välkommen.

Två gånger per år bjuder Aneby kommun in kommunens föreningar in till träff, en på våren och en på hösten.

– Det blev besöksrekord, 56 stycken föreningar och nästan 90 stycken föreningsrepresentanter, berättar Sanna Godenäs, till vardags bibliotekarie och en av de från kommunen engagerade i träffen.

Efter fikat fick de församlade information om det pågående utvecklingsprojektet med kultur på landsbygd ”Bibliotek i Byarna” samt om den nya fritidsgården som ska öppna upp i den gamla apotekslokalen intill Fredstorget.

Det gavs även information om kultur- och föreningsbidrag, där kommunen varje år, till föreningarna som ansökt om bidraget och beviljats, delar ut runt en miljon kronor.

Caroline Wittrin, verksamhetsledare på Astrid Lindgrens hembygd, berättade om landsbygdsutveckling genom leadermetoden, med lokala idéer och lokala beslut. Hon berättade på ett inspirerande sätt om projekt de drivit och driver.

Cajsa Löf, kulturstrateg på Region Jönköpings län, berättade om det föreningsstöd man kan få genom Region Jönköpings län.

Gunilla Crona upplyste om Norra Vedbo bygdepeng. Som ett resultat av vindkraftsetableringen investerar exploatören Vindin Vedbo AB årligen medel för finansiering av initiativ som främjar utvecklingen i vindkraftsparkens närområde. Summan som delas ut därifrån är på cirka 500.000 kronor per år, men kan variera, eftersom den är baserad på parkens årliga produktionsintäkter.

Fr v. pristagarna Leif Ringqvist, Sören Aronsson, Carina Nilsson, Birgitta Svensson och John Førde. Foto: Sanna Godenäs.

Till sist var det dags att prisa Årets eldsjäl, Årets prestation, Årets förening och Årets hederspris 2023, läs motiveringarna nedan.

Årets prestation gick till…
Leif Ringqvist / Aneby Konserthusbio

”Leif Ringqvist tilldelas priset Årets prestation för sitt fleråriga och goda arbete för biografen i Aneby. Med nytänkande och ett brett engagemang i vårt samhälle finner Leif möjligheter till samarbeten, som skapar tillfällen för möten och upplevelser. Leif driver och utvecklar kulturlivet i Aneby och bidrar starkt till ett levande konserthus.”

Årets eldsjäl gick till…
John Förde /Aneby Ditokan Karateklubb

”John Förde tilldelas priset Årets eldsjäl för sitt stora engagemang för karatesporten och alla dess utövare i Aneby. Under flera års tid har John drivit föreningen med brinnande passion och stort hjärta. Med John som ledare utvecklas barn och unga i en anda av glädje och respekt för både varann och sig själva.”

Årets förening gick till…
Bälaryds bygdegårdsförening

”Bälaryds bygdegårdsförening tilldelas priset Årets förening för sitt utåtriktade arbete med att hitta nya målgrupper i alla åldrar. Ni erbjuder ett intressant och varierat program som lockar många besökare, både från kommunen och utifrån. Ni är en aktiv och driven förening och därmed en förebild, som med stort engagemang arbetar för levande landsbygd.”

Årets hederspris gick till…
Sören Aronsson / ASK

Sören Aronsson fick mottaga en hederprisbukett för hans mångåriga och dagliga engagemang i ASK, Aneby sportklubb.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait