Sångerskan Ellen Andersson intar scenen med Norrbotten Big Band

Text: Tobias Marbenius.

Nu på lördag bjuds det på musikalisk kvalité i stort format i Aneby konserthus. Norrbotten Big Band intar scenen och med sig har de den eminenta sångerskan Ellen Andersson.

Norrbotten Big Band är ett modernt och professionellt storband med djupa rötter i jazztraditionen och ett grenverk som sträcker sig mot soul, funk och samtida konstmusik. Bandet har vid ett flertal tillfällen varit Grammisnominerade och även nominerats till en internationell Grammy.

Norrbotten Big Band. Pressfoto: Johan Saarela

Den eminenta vokalisten Ellen Andersson har även hon figurerat i grammissammanhang, vars platta ”You Should Have Told Me” nominerades 2021 till ”Årets jazz”.

Men om vi backar bandet lite… 2016 släpptes plattan ”I’ll Be Seeing You” med Ellen Andersson Quartet. På bas i kvartetten fanns ingen mindre än Anebybördige Hannes Jonsson. Hannes musikintresse föddes, enligt Wikipedia, vid ung ålder när han följde med sin far till Aneby Jazzklubb. På senare tid har Hannes, i eget namn, gjort sig stor i musikbranschen och var på P3 Guld 2023 nominerad med ”Stockholmsvy” till Årets låt.

Ellen Andersson. Pressbild: Satu Knape

Vi hoppar tillbaks till Ellen. 2022 kammade hon hem ”Monica Zetterlund-priset”. Monica Zetterlund Sällskapet bildades 2005 i syfte att stödja, uppmuntra, förvalta och stimulera arvet efter en av de största i svensk jazzhistoria.

”Inom Ellen Andersson finns ett otroligt driv, ett djupt allvar och en påfallande känslighet. I de allra mest magiska ögonblicken bjuder Ellen på musik av världsklass, såväl i scatsång som i ballader.”, löd motiveringen.

Efter en tids dvala med konserter har Aneby jazzklubb åter vaknat till och står bakom arrangemanget. Aneby Jazzklubb är en av landets allra äldsta jazzföreningar. 1968 hölls i deras regi den första konserten, och nu 55 år senare tar alltså på lördag Norrbotten Big Band med vokalisten Ellen Andersson plats på scenen i Anebys uppskattade, fina och anrika konserthus.

På konserten i Aneby kommer musikanterna hylla och framföra sina tolkningar av den musikskatt teaterdistriktet Broadway skänkt.

Dirigenten Mats Hålling är en av Sveriges främsta och mest anlitade, och kommer att hålla i taktpinnen under konserten.

Elever från musiklinjen på Lunnevads folkhögskola värmer upp publiken från kl 18:15. Klockan 19:00 överlämnas scenen till Ellen och Norrbotten Big Band. Till detta evenemang går det inte att förköpa biljetter, utan betalas i entrén i samband med evenemanget lördagen den 23:e september.

Varmt välkomna hälsar Aneby Jazzklubb!

Mer information om evenemanget finns här…


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait