2023-09-20, Blåsväder ställde till det i Aneby

Text & foto: Tobias Marbenius.

Under tisdagen och natten till onsdagen blåste det stundom rejält i trakterna i och runt Aneby.

På sociala medier har man kunnat se att flera personer fått saker, som exempelvis studsmatta och paviljong, som hamnat i ett riktigt blåsväder och dragit därifrån.

Markus Levin, första insatsperson och styrkeledare på Räddningstjänsten i Aneby. Foto: Arkivbild.

– Enligt tisdagskvällens prognos från SMHI, så kunde det komma kraftiga vindbyar och blåsa upp till 20 meter per sekund under natten, berättar Markus Levin, första insatsperson och styrkeledare på Räddningstjänsten i Aneby.

Det fanns förvisso en skylt som varnade för utfart… Foto: Läsarbild / Annelie Olesen.

På länsväg 132, mellan Bälaryd och Sund hade ett träd blåst ner och lagt sig över delar av vägbanan. Räddningstjänsten i Aneby kallades till platsen vid 23-tiden på tisdagen och såg till att det blev fri väg igen.

Aneby kommuns Nattpatrull stötte på patrull. Foto: Läsarbild / Annelie Olesen.

Vid 03:30-tiden stötte kommunens Nattpatrull på patrull, när ett träd låg rätt över vägen mellan Aneby och Frinnaryd på väg 978 i höjd med Nobynäs. Trädet låg likt det tidigare på länsväg 132, på en plats med skymd sikt så Räddningstjänsten i Aneby fick även ta sig an det uppdraget.

– När det blåser så som det gjorde och det är blött i marken, har inte träden alltid så mycket att sätta emot, förklarar Levin.

Räddningstjänsten fick röja vägar från nedfallna träd under kvällen och natten. Foto: Läsarbild / Annelie Olesen.

– Vid sådana här uppdrag måste vi särskilt tänka på vår egen säkerhet, så vi inte riskerar att få något träd över oss. Vi ser oss omkring, gör en bedömning och röjer vägbanan fort och tar oss sedan snabbt därifrån, berättar Levin.

Räddningstjänsten i Aneby var även ute på uppdrag på tisdagsmorgonen. Vid 07:30-tiden larmades de till Skärsjö industriområde där det brann i en flishög.

– De som arbetade där hade med maskiner grävt ur flishögen så att vi kunde gå på med vatten direkt på glödbranden när vi kom, berättar Levin.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait