Marina har tappat räkningen på alla inbrott. ”Kan det vara det 19e?”

Text & foto: Tobias Marbenius.

Det brukar sällan vara svårt att få ett leende från Marina, ägare av Stalpets café. Men när jag på torsdagsförmiddagen träffar henne är det allt annat än ett leende. – Kan det vara det 19e inbrottet? funderar Marina.

Marina Janehed, ägare av Stalpets café är uppgiven efter ännu ett inbrott.

Det finns mycket som lockar besökare till Stalpets café, utöver den magnifika utsikten över södra Sveriges högsta vattenfall så finns nygräddade våfflor, smarriga mackor och hembakade godsaker.

Egentligen har caféet nu stängt för säsongen, men har och haft öppet tisdagar och torsdagar nu i september i samband med att minigolfbanan har varit öppen. Under ett par söndagar de senaste helgerna har det även varit öppet då det anordnats loppis vid caféet – så chans att få njuta av Marinas utbud har funnits vid flera tillfällen.

Marina inspekterar brytmärkena på fönstret.

Natten mellan tisdagen och onsdagen var det dock någon eller några som inte var fullt nöjda med de extra öppettider som caféet haft.

– Denna gången har de brutit upp ett fönster och tagit sig in den vägen, berättar en nedstämd Marina.

Det är andra inbrottet för i år, sista veckan i april, innan caféet hade öppnat för säsongen tog sig tjuven eller tjuvarna sig in genom att krossa ett fönster.

– Jag är så lack på det här nu, jag har nog tappat räkningen, men tror att det är det 19e sedan jag tog över caféet 2006. Så i snitt blir det något mer än ett per år under de 18 somrar jag haft det, vissa år har det varit flera och något år inget alls.

– Denna gången var det inte så tillrört i caféet som det varit vid andra inbrott, det var ju inget glassplitter att städa upp, säger hon och försöker hitta något positivt i det hela.

Det finns ju ingenting större av värde att hämta här, så jag förstår inte varför det blir inbrott, säger Marina

– Det fanns en räkmacka kvar sedan kvällen innan, så jag skulle svänga förbi och hämta upp den vid lunchtid på onsdagen. Först när jag låste upp och gick in märkte jag inte ens att det varit påhälsning, men när jag öppnade kylen tänkte jag att nu har jag väl blivit snurrig, där fanns det ju ingen räkmacka. När jag sedan tittade mig runt såg jag det uppbrutna fönstret. Sedan hade jag några 20-lappar och lite mynt som fanns som lite extra växelpengar, de är borta, säger Marina.

– Mynten som låg i ett glas med sedlarna var väl för tunga att bära för de ligger kvar. Det är ju ändå 100 kronor, säger Marina som tittar ner i glaset och räknar ihop mynten.

Marina berättar att precis som med alla de andra gångerna så är det polisanmält.
– Är det någon som sett eller hört något angående detta, så får de gärna höra av sig till mig, avslutar Marina.

I caféparken finns det blommor att glädjas åt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait