Stämningsfull musik, sång och poesi i prästgårdens kohage i Lommaryd

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Till en unik lokal för musik, sång och poesi inbjöd på prästgårdsparet Anja Dalhög och Klas Johansson.

”Musik och poesi i Kohagen” lockade ett 50-tal besökare onsdagen den 28 juni till en njutbar stund bland råmande kossor och behaglig kvällssol.

När Anja Dalhög hälsat välkommen lämnades ord och toner till ”Goda poeters sällskap” (GPS). Den gruppen från Sävsjö och Bodafors har tidigare gästat bygden och fått mycket god respons på sitt framträdande. Senast gjorde man ett besök i Prästgårdens butikslokal i Lommaryd. Då ville inte platserna räcka till, nu var samlingen under öppen himmel generös med utrymme.

Musik i Kohagen med Hans Forsell, Inger Littberger och Göran Magnusson.

De medverkande i GPS är Inger Littberger, poesi och berättelser, Hans Forsell, gitarr, tonsättning och sång och Göran Magnusson, gitarr och sång.

Inger Littberger började med en dikt av Karin Boye. Hon berättade sedan att kvällens program innehåller ”Lyrik i musikalisk och reciterad form”. Efter läsning av Harry Martinssons ”Juninatt blir aldrig av” och sång av Gustaf Frödings ”Strövtåg i hembygden” fick besökarna lyssna till Ingers ord om författaren Harry Martinsson. ”Han föddes i Blekinge och blev utackorderad till olika familjehem, då modern emigrerade till Amerika. Trots en dålig start lyckades hans begåvning forma tidlösa ord.”

Korna råmade instämmande när Hans Forsell sjöng en tonsättning av Pär Lagerkvists ”Det kom ett brev”. Hans och Göran fortsatte sedan med ”Jag har gått under stjärnor” av samme författare.

Inger beskrev Lagerkvist som ”ångestens och livsfrågornas skildrare”.

Dikten ”En sommardag” av Erik Lindorm lästes med inlevelse innan en översättning av en norsk poet gladde lyssnarna: ”Varför badar jag inte mer?” Man kan bada i mer än vatten, fick vi veta.

Det norska temat fortsatte med en visa om maskrosen, där författaren ursäktade sig med orden ”Att det regnar ibland, kan man inte rå för”. Många bland lyssnarna önskade nog inget hellre än ett ymnigt regn.

”Vi vill slå en brygga mellan olika epoker och poeter”, förklarade Inger Littberger. Därefter fick lyssnarna höra texter av både Dan Andersson och Ulf Lundell. I Lundells ”Gå upp på klippan” fanns frågan ”Vill du se ett mirakel?”

Besökare framför ett antal kor.

Två klassiska och omtyckta texter fick plats i det välkomponerade programmet. ”Visa vid vindens ängar” av Mats Paulson och ”Fattig bonddräng” med text av Astrid Lindgren och musik av Georg Riedel. För att förstärka den lantliga känslan sjöng paret ”Här på landet” med svensk text av ”Lars Kristers” och ett stycke om en gammal traktor.

Den Sverigeaktuelle superartisten Bruce Springsteen fick medverka med en melodi, som sedan fått svensk text av Hans Forsell: ”Gården på Nömmens västra strand.” Kanske blev den sången mest applådbelönad  av kvällens alla stycken?

Med på samlingen var poeterna Carin Rickardsson, Beatrix Quedo och Kjell Olof Bohlin, alla medlemmar i Smålands Författarsällskap. Hans Forsell har tonsatt flera av Carin Rickardssons texter.

Under kvällen framfördes ”I mina kupade händer” och ”Tankar i gryningen”. Beatrix Quedos flykt från militärregimens Argentina återberättades kortfattat av Hans Forsell innan han sjöng sin tonsättning av hennes dikt ”Du”.  Beatrix flydde med ett barn i handen och ett i magen, av rädsla för sitt eget liv. Maken hade redan mördats. Beatrix bor sedan länge i Frinnaryd.

Kjell Olof Bohlin läste tre av sina dikter: Gränslös sekund, Skapelsens ansikte och Skapelsens hus.

Efter avtackning av Anja Dalhög sjöngs spontant Taubes ”Det går en dans på Sunnanö”.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait