Stalpets fors fick ljudmässig konkurrens av Nässjöortens jakthornsblåsare

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

”Det är med stor glädje som H.M. Konungens Jaktklubb i samarbete med Nässjöortens Jakthorns blåsare ger ut denna inspelning av ett antal svenska och tyska jakthornsignaler. Det är min förhoppning att den skall inspirera många att bibehålla och utöva denna tradition.”

Så skrev kung Carl Gustav på baksidan av den CD-inspelning, som nu finns till försäljning. Denna inspelning överlämnades till Anebynytts utsände, för närmare studium av denna konstart.

Nässjö Jakthorn tar ton.
Besökare på Stalpets café.

Det var inte första gången som jakthornen från Nässjö gästade Fallets dag i Aneby. Det tycks snarare vara en tradition att deras unika spel förknippas med fallets kraftfulla brus.

Tyvärr skrämde nog det växlande regnet bort en del tilltänkta besökare. Men för oss som var med blev det ett mäktigt skådespel, som man annars måste åka långt för att få uppleva. Så är ju Stalpets fall också det högsta i södra Sverige!

Efter det att kranarna på fallet skruvats på för fullt, var det omöjligt att samtala med sina grannar. Även den normala styrkan på fallet är imponerande, men vid detta tillfälle blev stunden närmast magisk.

Stalpets vattenfall i normalläge.
Vattenfall i full och imponerande styrka.

Inne i Stalpets café var det kö som räckte ett stycke utanför huvudbyggnaden. Mariana Janehed och hennes medarbetare serverade i snabb takt både glassrätter, smörgåsar och våfflor. En nyhet för säsongen var den kanelbullevåffla, som undertecknad njöt i fulla drag. Prova den gärna vid kommande besök!

Fikastund för medlemmarna i Nässjö jakthorn.

Jakthornens ledare Jan Gunninge presenterade de olika låtar som framfördes i flera stämmor av blåsarna. Bland dessa fanns Jägarmarch nr 2 och Introitus. Även signaler från olika jaktäventyr hörde till repertoaren: Älgjakt, rådjursjakt, vildsvinsjakt och rävjakt.

Den jaktrelaterade musiken, som skickligt framfördes av åtta musikanter, var både kraftfull och varierande.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait