Aneby bibliotek firader återinflyttningen, bjöd på tårta och cirkusföreställning

Text & foto: Tobias Marbenius.

Den omfattande renoveringen som skett på Aneby bibliotek är nu klar. Biblioteket, som under renoveringstiden funnits i mindre skala i en lokal vid Fredstorget, firade under torsdagen återinflyttningen till sina nya fräscha lokaler.

Mellan klockan 10-14 på torsdagen var allmänheten välkomna in till biblioteket för att fira nyöppningen. Innanför entrén fanns ett bord med Prinsesstårtor och en kanna kaffe för de besökarna som ville vara med att fira.

När AnebyNytt runt lunchtid stegade in på biblioteket var barnbibliotekarien Sanna Godenäs i full färd med att sortera böcker på barnboksavdelningen.

Sanna Godenäs, barnbibliotekarie, tipsar om ”Sommarboken”, en nationell kampanj för att barnen inte ska tappa läsningen på lovet.

– Allt är inte iordning men på ett ungefär, säger Sanna.

Att undertecknad först hamnade på just barnavdelningen kanske, nu i efterhand, inte var så konstigt. En grön färgad bana, mot det annars gråa golvet, gjorde att jag liksom bara drogs dit. Själva gången upp till barnboksavdelningen har blivit en regnbågspassage.

Gången upp till barnboksavdelningen har blivit en regnbågsgång.

– Vi fick frågan om vi hade några önskemål om hur golvet skulle bli, och då var det ju bara att önska, förklarar Sanna, och tittar mot regnbågsfärgerna på golvet.

Det jag först la märke till när jag kom in i lokalen var förutom ljusheten, att det var en väldig behaglig temperatur och att luften kändes fräsch.

”Oj, har det blivit större?” Frågade en av de imponerade besökarna personalen, men ytan på gatuplanet är densamma. Bibliotekets tidigare del på den nedre våningen disponeras inte längre.

Biblioteket har blivit ljusare och luftigare efter renoveringen. Trappen och hissen till nedre våningen finns inte längre kvar.
Bland böckerna i biblioteket fanns exempelvis Anebyfotografen och poeten Cletus Nelson Nwadikes bok ”Addiction”.

– Det som från början bara skulle ta någon vecka, har dragit ut betydligt längre på tiden. Men nu är vi jättenöjda och glada att få komma tillbaks hem igen. Minsta lilla skruv har varit borta, ny beläggning på golv, ny väggfärg, nytt inner och yttertak, belysning och ny ventilation, berättar Sanna.

Även en ny låneterminal har installerats.

Det finns mycket att läsa om på biblioteket.

Redan när biblioteket låstes upp kl 10 på invigningsdagen var det flera som hängde på låset.

– Vi är så glada, det har varit så mycket folk här, vi har till och med fått köpa fler tårtor, berättar en nöjd kultur- och fritidschef, Gunilla Crona, runt lunchtid.

Gunilla Crona, kultur- och fritidschef.

I utställningsdelen hänger det tavlor av den nyligen bortgångna fotografen och miljökämpen Gunnar Lundqvist.

– Vi träffade honom bara en vecka innan han dog, berättar biblioteksassistent Shaymaa AL-Rubaye. Han var då svårt sjuk, men han ville med sin utställning, in i det sista, få ut budskapet om att vara rädda om, och ta vara på miljön på bästa sätt. Att våra barn och barnbarn ska få med sig kunskapen, tänkandet och handlingen, förklara hon.

Utställningen av Gunnar Lundqvist går att se på Aneby bibliotek fram till och med den 27 augusti.

Biblioteksassistent Shaymaa AL-Rubaye med delar av Gunnar Lundqvists utställning bakom..

Vi har inte kommit igång med ”meröppet” ännu, där besökarna själva kan låsa upp dörren under tider då biblioteket inte är bemannat, men det är på gång. Vi har dock öppet hela sommaren, men efter midsommar med lite begränsade tider, förklarar Crona.

Cirkusshow i Svartåparken

Vid 15-tiden anordnade biblioteket även en cirkusshow i Svartåparken med cirkusartisten Roman Kripatov. När cirkusshowen började hade ett stort antal barn med stor förväntning samlats.

Många barn och föräldrar hade samlats för att se showen.
Roman Kripatov jonglerar med käglor.

Roman visade bland annat prov på att jonglera med diverse saker. Efter showen fick barnen chans att under vägledningen av Roman prova på cirkuskonsterna själv.

Här fick barnen prova på konsten att snurra tallrik.

Både barn, föräldrar och andra närvarnade tyckte det var roligt att prova på de olika konsterna de nyss hade sett i showen. Det som inte gick alls från början, gick efter en stunds övning bättre.

Roman Kripatov har, sedan han för första gången stod på cirkusscenen vid 6-års ålder, nu utövat konsten på heltid i 23 år.
– Jag är tredje generationens cirkusartist, berättar han. – Jag har exempelvis varit i grannkommunerna Eksjö och Nässjö, men det är första gången som jag är i Aneby, och jag kommer gärna tillbaka, berättar Roman, som är glad och nöjd med att det kom så många barn till showen och den eftervarnade workshopen.

Cirkusartisten Roman Kripatov lärde ut några av konsterna till besökaren Bonnie Marbenius.

Annons

1 Kommentar on “Aneby bibliotek firader återinflyttningen, bjöd på tårta och cirkusföreställning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait