Fullsatt och festligt vid skolavslutning i Lommaryds kyrka

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

På många håll i landet har man stängt kyrkdörren för skolans firande i kyrkans rum. Det anses inte lämpligt med tanke på de många invandrare som finns i landet och kommunen.

När jag skulle visa Vireda kyrka för ett antal personer från Syrien och Irak 2015, fanns ingen som helst rädsla, oavsett religiös tillhörighet, att beträda kyrkorummet hos någon av de fyrtio deltagarna. Tvärtom, de ville veta så mycket som möjligt om inredning och historia.

I Aneby finns alltså ingen återhållsamhet hos skolmyndigheten när det gäller att hålla högtid i kyrkan.

I onsdags var Lommaryds kyrka till brädden fylld av elever, föräldrar och övriga anhöriga. Rektor Maria Sejdahl fick uppmana besökarna att tränga ihop sig för att bereda plats åt fler.

Trångt i bänkarna i Lommaryds kyrka.

Efter kyrkklockornas dova toner var det festligt intåg av eleverna till Tomas Ledins ”Sommaren är kort”.

Stenkyrkans svalka var ett tacksamt inslag i det timslånga programmet med mycket sång, musik och tal. De båda första årsklasserna gick upp på scenen och framförde med styrka sångerna ”Nu är det sommarlov” av Peter Nilsson och ”Sommar, sommar, sol” av  signaturen JLC.

Prästen Fredrik Bäckhjem Hellberg höll ett kort tal till eleverna och framhöll att vi var och en är bra på olika saker. ”Tänk på den här kyrkan som behövde olika yrkesgrupper för att bli en byggnad: Arkitekt, byggmästare, murare, snickare, plåtslagare, rörmokare, elektriker och konstnärer. Nu önskar jag er en skön sommar med sovmorgnar och många bad.”

Efter psalmen ”I denna ljuva sommartid” sjöng Elvira, Elsa och Signe ”Aura Lee” i stämmor.

Förskolan och klass tre och fyra klämde i med två låtar till inspelad musik: ”Polare i poolen” och ”Hej då skolan”. Deras smittsamma sångsätt betydde en lång och kraftig applåd.

Den omtyckta rektorn Maria Stejdahl önskade glad sommar med ett kort tal om ordet ”bärighet”.

Hon menade att det är en fungerande skola som ger livet bärighet. ”Våra lärare är ett stabilt gäng och tillsammans med elevernas berättelser blir varje dag försedd med guldkant.”

Ett särskilt program delades ut till alla besökare.

Femmornas avgångsklass kallades upp på scenen och fick motta båda rektorskram och en vacker blombukett. – ”Kom ihåg att det är ni som skall ta över världen”, som det står i den sång jag själv har önskat. ”Goliat” av Laleh blev avslutningens mest applåderade inslag.

Med briljans spelade Erik ”Sommarsången” på sin saxofon, sedan klass fyra och fem uppträtt med ”Femmans egna låt”. Melodin kändes igen som ”Älgarna protesterar” och i den egna texten uppfattades orden ”femmorna protesterar” som regelbundet återkommande i visan.

Mot slutet kallades alla barnen upp på scenen och sjöng Hasse & Tages  ”Vi har pluggat färdigt”.

Hade gärna tagit ett foto på denna enastående vackra bukett, men rektorn hade påbjudit fotoförbud, när det gäller bilder på barnen.

Efter Vireda skolas avslutning väntade Sunhults skola på att få använda samma rum för sin examen.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait