Stalpets Café bjuder på gofika, fotoutställning och massor med musik

Text & foto: Tobias Marbenius.

Sommarsäsongen har dragit igång för Stalpets Café i Aneby. I samband med att jag intog årets premiärvåffla på caféet så passade jag på att ta ett ta ett snack med ägarinnan Marina Janehed.

Stalpets Café & hantverk har funnits i många år.

– I början av maj hade vi bara öppet på helgerna, men nu har vi öppet dagligen klockan 11.00 till 20.00, och har det så fram till och med 27 augusti, med undantaget för midsommarafton, för då har vi stängt, berättar Marina.

Stalpets Café är beläget alldeles intill södra Sveriges högsta vattenfall och Anebybor och turister har redan flitigt besökt caféet.

– När det fina vädret kom så har även besökarna kommit, så fortsätter det så här så blir det en bra sommar för oss, förutspår Marina.

I år är det den 18e säsongen som Marina driver det anrika caféet. Förra året, 2022, firade caféet 90 år.

Välkommen till Stalpets Café hälsar Marina Janehed.
Stalpets vattenfall är granne med caféet.

– Många som kommer hit och fikar passar på att föreviga fallet på bild, och de som orkar och vågar går alla trappsteg ner och upp. Den 18 juni har vi ”Fallets dag” och i samband med det kommer ”Nässjö Jaktohorn” och underhåller. Det blir även tipspromenad, berättar hon.

Caféet är till slutet av augusti öppet dagligen kl 11-20.
Caféet firade 90-år förra året.

I caféet finns det som tidigare år ett utbud av diverse smörgåsar, våfflor, sallader, pajer och andra godsaker som glass och hembakat som slinker ner bra till kaffet. Ibland dyker det upp något special för dagen, exempelvis ostkaka, pajer mm

– Räkmackan är en av våra populäraste, berättar hon.

Några nyheter på årets meny?

– Nytt för i år är kanelbullevåfflan, väl värt att testa, säger Marina.

Marina berättar även att en annan nyhet för i år är att det finns en fotoutställning man kan spana in. Under juni och juli visar Berndt Dahnson en del av sina fotografier och under augusti byts tavlorna ut till Irene Landsjös.

– När man kommer hit får man inte missa att besöka hantverksboden som finns i huset bredvid, finns mycket fint där inne, berättar hon.

Det finns även tak över vissa av borden, det skyddar både mot regn och sol.

– Onsdagsunderhållningen drar igång den 21 juni med Daniel Undfors, med sig har han Fransson & Andersson, det blir en höjdare, säger Marina.

Efter det fortsätter det med ”Gung med Lindbergarna”, Erling Lundberg, The Shandies, Rough Stuff och Rallarna, för att nämna några. I vår evenemangskalender här på AnebyNytt finns alla datum och artister.

Till söndagsunderhållningen kommer exempelvis Ydre dragspelsklubb och Skarries från Hullaryd.

– Barnspecial har vi den 12 augusti, då bjuds det bland annat på en clownkabaré med Bill Brolin, berättar Marina.

Under våren har även minigolfbanan städats upp.

– Tommy Palmér har varit och fixat så att banorna och området är i bättre skick än innan, men det finns ytterligare en renoveringsplan, avslöjar Marina.

Hela programmet och mer information om Stalpets café finns här…


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait