Nationaldagsgudstjänst i Lommaryd med kvalité och parkfest

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Sedan lång tid är det tradition att samlas till gudstjänst i Lommaryds kyrka under nationaldagen. I högsommarvärme samlades besökarna i den vackra kyrkparken i väntan på flagghissning och nationalsång.

Minst 150 personer hade kommit för att uppleva ett märkligt jubileum i kyrkans regi. Det var precis idag som det nuvarande Sverige skapades av Gustav Eriksson Vasa för 500 år sedan.

Högtidligt intåg i kyrkan.

Sedan flaggan hissats och nationalsången sjungits var det dags för intåg till kyrkan vägledda av fanbärare, trumpet och fiolmusik. Som preludium spelade Anna Edmark på fiol  Wilhelm Stenhammars ”Sverige.” En högtidlig ton med kvalité präglade från början högtiden i kyrkan.

Programledaren kantor Claes Ljungdahl påminde om att vi idag firar landets femhundraåriga födelsedag. ”Välkomna till en festgudstjänst”.

Pastoratets Novakören framförde sedan skickligt ”Sommarönskan” av Atle Burman och ”Sommaren är kort” av Tomas Ledin. Det mesta regnar bort borde kanske nu kan vara ”det mesta torkar bort”. Solisten Ann Maikkula svarade för en övertygande insats!

Novakören med solisten Ann Maikkula.

På piano och fiol fick församlingen i en nästan fullsatt kyrka höra Sjöbergs ”Tonerna”. Anna Edmarks klockrena toner fyllde hela katedralens stora rum.

Solisten Annie Ljungdahl.

Astrid Lindgrens välkända ”Sommarsång” framfördes av kören med Annie Ljungdahl som solist. Alexia kom inspringande och sjöng tillsammans med Annie.

Nationaldagstalare var skolchefen Rosie Segerson.

Anebys skolchef Rosie Segerson hade förmånen att hålla tal denna jubileumsdag:

  • Sedan Kalmarunionen (bildat 1397) hade upplösts, kunde Gustav Eriksson Vasa utropa ett självständigt Sverige den 6 juni 1523 i Strängnäs. Vi firar även att regeringsformen skapades denna dag år 1809. Ett viktigt steg mot demokrati i vårt land.

”Vi lever idag i ett fredligt land och utmanas av en möjlighetsexplosion. Vi har möjlighet att möta folk från hela världen i vårt eget land. Vi borde vara tacksamma för mångfalden.”

Efter det uppskattade talet fick besökarna höra ännu ett klassiskt fiolstycke av Anna Edmark.

Prästen Fredrik Bäckhjem Hellberg anknöt i sin andakt till bibelordet ”Vi har vårt ursprung i honom”:

  • Olikhet är en viktig del av skapelseordningen. ”Vi får välja mellan enhetssamhällets slutenhet och mångfaldens öppenhet”.

Mot slutet av högtidsgudstjänsten sjöng Novakören ”Fader vår” och ”Härlig är jorden”.

Det förtjänar att nämnas att Garbis Sarafian spelade trummor under flera av de sång- och musikstycken som framfördes.

Uttåget ur kyrkan skedde på samma högtidliga sätt som intåget.

 Smörgåstårta väntade besökarna och medverkande efter gudstjänsten.

I Kyrkparken väntade en konstnärligt formad bit smörgåstårta och därtill en hembakad hallongrotta.

Festfika i kyrkparken.

Många samtal ägde rum under den festliga serveringen. Nationaldagen i Lommaryd blev en folkfest med musik, sång och viktiga sanningsord.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait