Kommunen firade nationaldagen i Frinnaryd med brassmusik, kulturprisutdelning och sommartal

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Detta år hade kommunens officiella nationaldagsfirande placerats i Frinnaryd. Redan innan programstart spelade Aneby Symphonic Band (ASB) flera härliga sommarlåtar under Daniel Hedströms ledning.

Bland de härliga sommarlåtarna fanns: ”En vänlig grönskas rika dräkt / Det går en vind över vindens ängar och ett potpurri på Robert Brobergs gungande låtar.

Aneby Symphonic Band inledde firandet.

Programledaren Ulrika Hofstedt välkomnade besökare och medverkande till jubileumsfest innan flaggan hissades och nationalsången sjöngs av hjärtans lust.

Förre kyrkoherden i Aneby Peter Andreasson höll högtidstalet och nämnde bland annat detta:

  • Vårt vackra land är betagande men marken törstar efter regn.
  • På vägen hit passerade jag många svenska flaggor. Har ni tänkt på att vi delar flaggans färger med Ukraina? Det finns ett kors i centrum av den svenska flaggan.
  • Gustav Vasa skapade en centralmakt 1523, men han tålde inte avvikande uppfattningar. Han slogs i Småland med upprorsmannen Nils Dacke. Dacke for med sin trupp genom Frinnaryd och det nuvarande namnet Docklidsvägen har tidigare hetat Dackeliavägen.
  • 16 procent i vår kommun är utlandsfödda. Jag själv tillhör den gruppen och levde mina första 14 år i Etiopien tillsammans med föräldrar och syskon.
  • ”Tyvärr håller främlingsfientligheten på att bli rumsren i vårt land. Jag citerar gärna förre utrikesministern Jan Eliasson som nyligen sagt att det nu är dags att säja nej till främlingsfientligheten.”
Förre kyrkoherden i Aneby Peter Andreasson höll högtidstalet.

Mot slutet av firandet presenterades Frinnaryds samhälle och bygdegård.

Kommunens kulturpris överlämnades av kommunalråd Beata Allen till årets mottagare Lommaryds kultursällskap, LOKUS. Representant för föreningen var Jimmy Söderholm.

Jimmy Söderholm representerade föreningen Lommaryds kultursällskap som fick mottaga 2023-års kulturpris. Arkivbild. Foto: Tobias Marbenius

Motivering kulturpris 2023:

”Lommaryds kultursällskap, Lokus, arrangerar återkommande ett brett och skiftande kulturprogram, och alltid med en hög konstnärlig kvalitet. Det gamla missionshuset i Lommaryd har omvandlads till en unik och spännande mötesplats där både författarsamtal, blues- och jazzkvällar, stumfilmkväll och pubkvällar med livemusik erbjuds, för att nämna några exempel.

Besökare som gästar från kringliggande kommuner och storstäder blir mäkta imponerade av arrangemangen. Programgenomförandet, organisationen och atmosfären är delar av en helhet som levererar en upplevelse som lever kvar långt efter det enskilda arrangemanget.

Lommaryds kultursällskap är en fin förebild som visar att landsbygden kan attrahera intressanta föreläsare och artister och samtidigt locka besökare från kommunens alla hörn men även långväga besökare.”


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait