Gitarristen Eric Lammers bjöd på en stor musikupplevelse i en liten kyrka

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Söndagen den 4 juni var det för denna sommar premiär för programserien ”Musik i sommarkväll”. I Haurida kyrka medverkade gitarrmästaren Eric Lammers med en gitarrkonsert.

Den lilla kyrkan var nästan fylld med intresserade och förväntansfulla besökare. I Pastoratets minsta kyrka hade 40 personer bänkat sig för att lyssna till en kanske för många okänd artist.

Sedan prästen Ylva Eklund välkomnat och kyrkklockorna ringt, var det dags för Lammers gitarr.

Nästan fullsatt i Haurida kyrka.

När Eric Lammers presenterade sig berättade han om rötter i Nederländerna och sin uppgift som musiklärare på flera håll i landet. ”Jag bor numer i Vetlanda men reser ofta runt på olika konserter. I sommar skall jag och mitt band medverka vid Medeltidsveckan i Visby. Förutom gitarr spelar jag även  harpa och nyckelharpa.”

Gitarristen Eric Lammers i Haurida kyrka.

Programmet inleddes med stycket ”Chaconne” skrivit av giganten Johann Sebastian Bach. Mjukt och stämningsfullt framfördes tonerna helt utan att artisten behövde notblad. ”Detta stycke är monumentalt och rymmer hela livet”, enligt Lammers.

Jan Ekedahl var ett okänt namn för nästan alla i kyrksalen. Tre korta stycken av denne kompositör: Davids´s Marsch, Carloline´s vals och Gunnel´s vals. Personerna i dessa stycken hade anknytning till kompositören.

Eric Lammers.

Nästa stycke var välkänt för samtliga lyssnare. På svenska är musiken känd som ”Du är den ende”. På spanska heter låten ”Spanish Romance” och är skriven av Vicente Gomez. Lammers lekte fram de välbekanta tonerna med stor skicklighet. Den svenska texten är skriven av Bo Setterlind och ofta sjungen av Lill Lindfors.

Innan en paus i musikprogrammet spelades ”La Catedral” av Augustin Barrios från Paraguay.

Till gitarrackompanjemang sjöng församlingen ”Den blomstertid nu kommer” innan Ylva Eklund kort talade om Guds trefaldiga närvaro. ”Gud kan anas men aldrig förklaras.”

Lammers stämmer gitarren mellan sina olika stycken.

Gitarrstycket ”Cavatina” av Stanley Myers kanske är det mest kända gitarrstycket? Lammers berättade att detta stycke är en beställning till en film, med sorgligt innehåll. Med njutbar harmoni smekte artisten fram tonernas flöde.

Även kommande stycke fyllde kyrkorummet med välbekanta och kristallklara toner. ”Minnen från Alhambra” är skrivit av spanske tonsättaren Francisco Tárrega.

Konserten avslutades med ”Granada” av Isaac Albeniz.

Efter en lång applåd tackade Eric Lammers med orden: ”Kul att så många ville komma för att lyssna.”

Ylva Eklund tackade för en upplevelse med ”musik för själen”.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait