Sång och musik i försommartid i Vireda Pingstkyrka

Text & foto: Kjell Olof Bohlin. Foto: Ingegärd Malmberg Bohlin.

”Musik är alltid härligt. Vad vore livet utan musik?” Med dessa ord välkomnade i lördags programvärden Caroline Ellbranth Pettersson besökare och medverkande vid ”Musik i försommartid” i Vireda Pingstkyrka.

Medverkande vid försommarkonserten var Vireda-Haurida manskör med solisterna Thord Granlinger, Samuel Wernersson och Folke Wilhelmsson, Julia och Hjalmar Pettersson med musik, Håkan Lagerkvist med andakt och Kjell Olof Bohlin med diktläsning.

Besökare vid försommarkonserten.

Manskören med Inglis Granlinger som pianist och Folke Wilhelmsson som dirigent startade med ”Vårkoral” skriven av Mats Paulsson; ”Nu grönskar det på äng och vall / nu går vind i grönan dal”. Därefter följde ”Nu grönskar det i dalens famn” med musik av mästaren Johann Sebastian Bach.

Sommarpsalmen ”En vänlig grönskas rika dräkt” med text av akademiledamoten Carl David af Wirsén följdes av ”Brudmarch från Delsbo” på trumpet av Hjalmar Pettersson.

Mats Paulsons välkända ”Visa vid vindens ängar” skapade en mjuk försommarkänsla, där Paulsons text och musik fick en skicklig tolkning.

Kjell Olof Bohlin läste sin dikt ”Skapelsens ansikte” med en av stroferna ”När ängen framkallar / vajande darrgräs / när nattviolen doftar / i dämpat försommarljus / möter jag upprymd / skapelsens ansikte.”

Evert Taubes tidlösa visa ”Änglamark” upplevdes som en sommarpsalm, som borde finnas i psalmboken. Den är skriven som en beställning till filmen ”Äppelkriget”, fick vi veta av programvärden.

Efter ett nytt trumpetstycke, ”Gotländsk sommarnatt”, skickligt framförd av Hjalmar Pettersson, var det dags för ”Sven-Ingvars” låt ”Sommar och sol är det bästa jag vet”. Solist i versarna var Samuel Wernersson. I refrängen sjöng publiken med kraft och energi.

Naturligtvis skulle världens mest sjungna andliga sång ”O. store Gud” finnas med i programmet, liksom Theofil Engströms ”Det stod en blomma.” Båda dessa sånger framfördes med övertygelse och inlevelseförmåga.

Håkan Lagerkvist höll i andakten.

Pastor Håkan Lagerkvist anknöt i sin betraktelse till sommarens skönhet och skapelsens storhet.

I avslutningssången ”Sträck ut din hand” skriven och tonsatt av Lars Berghagen, tågade körsångarna ned genom kyrksalen, stannade upp och sträckte ut sina händer. I en enda kedja av händer sjöngs sedan flera gånger ”Sträck ut din hand / och bygg en mänsklig bro / vi bygger från land till land / sträck ut din hand”.

Under musikkvällen gjordes en insamling till behövande i Ukraina. Insamlingen inbringade 11580kr.

Servering efter programmet bestod av korv & bröd samt bakelse.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait