Historiskt perspektiv och aktuell berättelse om svenskbyborna i Ukraina

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Den sista marsdagen kommer besökarna i den fullsatta bygdegården i Bälaryd att minnas under lång tid. Den annorlunda föreläsningen, som avslutade säsongen, lyfte fram både historia och nutid om svenskbyborna, nu bosatta i en orolig del av krigets Ukraina.

En grupp från Gotland med anknytning till Svenskbyborna i Ukraina.

När reportern anlände till föreläsningen i mycket god tid, fanns tolv soppätande gotlänningar på plats vid dukade bord. De hade startat dagen tidigt med färja till Nynäshamn och sedan med bil till Bälaryd. Samtliga hade anknytning till denna utsatta by sedan flera generationer och hade kommit för att dela sin berättelse med besökarna.

Innan programmet skulle börja fanns tid för ett samtal med Sofia Hoas, ordförande för Svenskbybornas förening i Sverige.

Sofia Hoas, ordförande för stödföreningen i Sverige.

Finns några ljuspunkter i allt mörker som Rysslands invasion har skapat?

”Ljuspunkten är att byborna i Gammalsvenskby inte ger upp.” Sofia Hoas kunde berätta att byns alla hus är skadade eller helt förstörda. Från andra sidan floden Dnepr är beskjutning från stridsvagnar och drönare ständigt pågående, fick vi veta och se på de bilder som visades.

400 personer bor fortfarande kvar i svenskbyn trots avsaknad av el och vatten. Normalt är det annars 2.300 personer som tillhör Gammalsvenskby. De flesta har flytt till andra delar av Ukraina.

Det finns inga militära mål i byn och trots detta skjuter man på boningshus och vårdinrättningar.

Vi fick veta att byäldsten (borgmästaren) hade fängslats under en månad. Han torterades och pressades att tala om var byns nazister fanns. ”Självklart finns inga sådana, men lögnaktig information är det enda som Ryssland lyckats med”, sa en talesperson för gruppen.

Själva programmet började med att Elisabeth Grönte hälsade de medverkande och de många besökarna välkomna till ett mycket viktigt program.

”Sofia Hoas är ett marknadsföringsfenomen, som även blivit utsedd till årets gotlänning. Hon arbetar även på Gotlands museum och har titeln kulturarvsutvecklare.

Genom paret Sofia Hoas och Lars Thomsson fick besökarna ta del av ett historiskt perspektiv.

  • 1781 fick svenskarna, som var bosatta på Dagö i nuvarande Estland, bege sig på den stora vandringen från sin hemö till nuvarande boplats i södra Ukraina. Under den 200 mil långa vandringen var det hälften som kom fram. Resten avled av olika umbäranden. Trots löften var inget klart när de kom fram. De byggde jordhålor och började odla för att överleva.
Skärmbild på Dagö, där byborna bodde tidigare.
  • Efter hungersnöd i början av 1900-talet, var det många som sökte sig till Sverige. Efter ryska revolutionen 1917 förvisades många till Sibirien.

De som kom till Sverige hamnade först i Jönköping på A6, tidigare regemente. Av 900 personer sökte sig 500 av dem till Gotland och 250 återvände senare till Gammalsvenskby i Ukraina.

Skärmbild som visar vad Gammalsvenskby ligger i Ukraina.
Skärmbild på Svenskbyborna i sin kyrka.

Om dagens Gammalsvenskby fick vi höra att det är en naturskön by där det bor modiga och välkomnande människor. 1991 byggdes den svenska kyrkan som nu har ett samarbete med den ortodoxa kyrkan. Byn är känd för potatisodling och kallas ibland för ”Potatisbyn”.

  • När Ryssland 2014 ockuperade Krim började en oroligt tid för närliggande Gammalsvenskby.
  • När kriget mot hela Ukraina började den 24 februari 2022, skrev svenska stödföreningen en särskild ”Krigsdagbok” med detaljerade uppgifter om övergreppen. Dessa uppgifter når fram till svenskbybornas förening i Sverige.
  • Byn har fått ta emot flera hjälpsändningar från Sverige. Behovet är inte kläder utan mat, medicin och hjälp med värme och vatten. Svenska firmor tillverkar speciella kaminer, som gör livet drägligare.
  • En av byns modiga kvinnor heter Nina Knutas. Hon vägrade att delta i en organiserad folkomröstning och lyckades avvisa soldaterna från byn.

Lars Thomsson, som varit riksdagsman och kommunalråd, betonade att ett framgångsrikt försvarsarbete främst handlar om logistik. ”Därför är jag övertygad om att Ukraina vinner kriget.”

Ett swishnummer visades på bild och en vädjan uttalades om en gåva till ”Föreningen Svenskbyborna”.  Allt som kommer in går direkt till vårt nödhjälpsarbete, fick vi veta.

Swish: 123 437 61 41 – Föreningen Svenskbyborna

Gruppen åkte sedan vidare till Mullsjö, där en konferens för cirka hundra ättlingar till Svenskbyborna skulle äga rum.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait