Festkväll med vårliga toner i Aneby konserthus med tre orkestrar

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

”Denna konsert är en resa genom tid och rum” fastställde tordsgaskvällens programvärd Arvid Svensson. Han fick ibland besök av sin charmiga dotter Karin, som sökte pappas närvaro genom att klättra upp på konserthusets trappa.

Besökarna och en del av musikanterna.

Denna konsertupplevelse hade ett gediget innehåll framfört av tre olika orkestrar: Ungdomsorkestern med Bosse Vingren som ledare, Aneby kammarorkester med Ulrik Lundström i täten och Aneby Symphonic Band (ASB) med kulturskolechefen Daniel Hedström som dirigent.

Inledningsvis konstaterades att det är storslaget och imponerande att så många skickliga musikanter har Aneby som utgångspunkt. Några av musikanterna kommer från olika delar av Höglandet, men alla har Aneby att tacka för att möjligheterna till musikutövande är ett faktum.

Ungdomsorkestern med ledaren Bosse Vingren.

Ungdomsorkestern startade konserten med ”Colors of the Wind” från musikalen ”Pocahontas” och därefter ”Livin´ on a Prayer” av D. Child och J.B. Jovi som skapare. Vid pianot fanns Ulrik Lundström.

”Man blir varm i hjärtat av att se så många unga musikanter med sikte på framtiden” framhöll värden Arvid Svensson.

Oliver Bodin, en ung kontrabasist.

Aneby kammarorkester hade en diger lista i sin repertoar för kvällen. Under Ulrik Lundströms explosiva  och följsamma ledning spelades dessa verk:

  • ”Star Wars / Jurassic Park / Jakten på den försvunna skatten” med bravur och tonsäkerhet. Kompositören till dessa kända toner heter John Williams Trilogy.
  • Den gudomligt vackra ”Gabriel´s Oboe” framfördes med stor känsla till flöjtspel av Maria Lundström. Att arrangemanget var gjort av Ulrik Lundström märktes i de smeksamma tonerna.
  • Just i dagarna går flera Bondfilmer i repris. Under kvällen fick vi lyssna till ”The James Bond Theme” med musik av Monty Norman och i arrangemang av Ulrik Lundström. ”Rysligt vackra toner!
  • När det var dags för den eldiga ”Chariots of Fire” kallades några ur Ungdomsorkestern upp på scenen som stöd till de rutinerade musikerna. Imponerande samspel!
  • Kammarorkestern avslutade sin del av programmet med ”Forrest Gump – Main Title.” Här tog Daniel Hedström över dirigentpinnen, eftersom Ulrik spelade piano. Vilken film och vilket mästerligt arrangemang!

För den avslutande tredjedelen av programmet svarade ett stort antal blåsare i Aneby Symphonic Band. Dirigenten valde att presenta sina musiker sektionsvis: Hornsektionen, Saxofonsektionen, Klarinettsektionen, Flöjtsektionen, Bassektionen, Trombonsektionen, Trumpetsektionen och Slagverkssektionen. Var och en kan förstå att dessa sektioner tillsammans levererade en kraftfull musik, som dessutom var mycket välklingande.

Daniel Hedström leder ASB.

De stycken som ASB spelade denna vintriga vårkväll var följande:

”Another way Home” (Ukkonen), ” Queen in Concert” (Bl a av Fred Mercury), On Broadway (Mann/Weil/Stoller) och allra sist sambalåten ”Brazil” med arrangemang av Ukkonen.

Taktfasta applåder framkallade ett extranummer.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait