Femtinge teater bjöd på folkparkshistoria i Frinnaryd

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

”Det var länge sen vi hade fullsatt i vår fina bygdegård”, sa Frinnaryds bygdegårdsförenings ordförande Thomas Axelsson. Lördagen den 18 februari var det fullt vid de dukade borden i stora salen när ”Femtinge teater” bjöd på ett färgsprakande program.

70 förväntansfulla besökare inväntade starten på programmet kring den svenska folkparkens historia.

Femtinge teater lockade många till Frinnaryds bydegård.

Femtinge är en liten by som ligger fyra kilometer utanför Sävsjö tätort och därifrån, liksom teaternamnet kommer aktörerna. I år spelar teatern en jubileumsturné på femton olika platser i Småland. Femtinge teater firar tioårsjubileum detta år och 2021 tilldelades man ett kulturstipendium från region Jönköping.

Linda Elaine Byman är en skicklig solist i rollen som Siv Malmkvist och Lill-Babs.

De två drivande skådespelarna i teatern är Linda Elaine Byman och Hans-Åke Andersson. Det var dessa två som besökte Frinnaryd och som tillsammans med inspelad musik speglade den svenska folkparkens spännande historia.

Sångförmågan hos de båda aktörerna var förstklassig och deras skådespelartalanger var betydande.

Hans-Åke Andersson som Snoddas.

I artikeln skildras några nedslag från det drygt timslånga scenprogrammet.

  • 1953 i östgötska Finspång uppträdde den blivande världskändisen Frank Sinatra. Hans följeslagare och hustru Ava Gardner fanns med på turnén genom landet. En Sinatralåt framfördes med bravur.
  • Gösta ”Snoddas” Nordgren var både bandyspelare, timmerflottare och sångare. Han slog publikrekord i de parker han besökte. Publiken sjöng med i ett potpurri på hans mest kända sånger ”Hadderian, haddera” sjöngs med särskild inlevelseförmåga.
  • Sångarparet gav sedan exempel på låtar förknippade med Siv Malmkvist, Alice Babs och Ove Törnkvist. ”Varm korv boggie” blev särskilt populär.
  • Lill-Babs Svensson fick särskilt stort utrymme i programmet. Hennes dramatiska historia som sångerska och artist började tidligt och finns fortfarande i minnet hos många. ”Är du kär i mig ännu Clas Göran” blev en mäktig allsång.
  • När intresset för folkparken sviktade på 60-talet skickade man ut folkkäre Lennart Hyland med en scenshow. Intresset för folkparksbesök ökade igen när artister som Lill Lindfors, Sven-Ingvars och Anna-Lena Löfgren fanns på scenen. Smakprov från populäraste låtarna blev ett uppskattat inslag.
  • Mot slutet av 60-talet uppträdde Jimi Hendrix i flera parker och lockade storpublik till sina program.
  • Avslutningen på programmet tillägnades Jerry Williams. Hans musik känns fortfarande mycket aktuell. Vi fick lyssna till ”Did I tell you” och ”I can Jive”.
Linda Elaine Byman och Hans-Åke Andersson från Femtinge teater.

Efter det uppskattade programmet, som förlängdes med extranummer, var det dags för en tacobuffé. Gemenskapen fortsatte under gemytliga former.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait