Maria Josephson, författaren av ”Lex THX” besöker Aneby på måndag

Text: Tobias Marbenius.

Maria Josephson släppte förra året boken vid namn ”Lex THX”. Boken spänner över nästan fyra decennier och handlar om Anebyprofilen och rikskändisen Elis Sandberg.

Elis Sandberg var veterinären som hade klinik i Torstorp, straxt utanför Aneby. På kliniken gavs naturmedlet THX, en lösning som Sandberg skapat av kalvbräss och vatten. Preparatet skulle stärka immunförsvaret och även skydda mot cancer. Från 1950-talet och framåt fick mellan 50 000 och 150 000 människor injektioner med extraktet.

Författaren Maria Josephson, har varit verksam som forskare och lärare vid Uppsala universitet, Linköpings universitet samt Södertörns högskola. Nu har hon Karolinska Institutet som arbetsplats där hon arbetar med medicinhistoria och vetenskapligt kulturarv.

I boken ”Lex THX” sätter hon ord på berättelsen om Elis Sandberg och ”kalvthymusextraktet THX”. Exempelvis skriver hon om den första THX-patienten, en grannes ko som tillfrisknade snabbt och gjorde Sandberg övertygad om att han hade löst cancerns gåta.

Hon tar upp konflikterna med den svenska medicinalstyrelsen och stora delar av läkarkåren och hur Sandberg har påverkat den svenska sjukvården.

På måndag den 20 februari kl 18:00 kommer Maria till Aneby konserthus för att prata om sin bok.

Evenemanget, som är kostnadsfritt för besökarna, är ett samarbete med Aneby bibliotek, Studieförbundet vuxenskolan och Eksjö bokhandel. För att gå på evenemanget ska anmälan göras senast idag, 17 februari, till Aneby bibliotek, antingen via mail, biblioteket@aneby.se eller via ett samtal till 0380-462 45.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait