Välbesökt avslutning av Anebys historiska filmfestival

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Den historiska filmfestivalen i Aneby blev en verklig framgång. Samtliga filmvisningar har varit välbesökta, flera har haft fullsatt lokal.

Filmveckans avslutning i Svenska kyrkan.

Variationen av filmer har varit stor och bidragit till att både barn, medelålders och äldre varit tacksamma besökare.

Lördagen den 4 februari avslutades festivalen med två olika filmer, som visades i Aneby kyrka. Det religiösa förtecknet var passande med anledning av den lokal som valts.

Den första timslånga filmen handlade om ”Frikyrkans historia” och hade skapats av Fredrik Lindé.

Bland de många sekvenserna märktes följande fakta:

Frikyrkorna kom att spela en viktig roll i det svenska samhällsbygget. Demokratins införande har till stor del sin bakgrund i frikyrkans framväxt. I och med att den första baptistförsamlingen bildades 1848, hade kvinnorna full rösträtt. Den rätten infördes i Sverige först 1921.

Bland de personer som medverkade med information i filmen fanns Joel Halldorf, Vibeke Olsson, Runar Eldebo och Rune W Dahlén. Deras sakkunskap kunde kanske ha illustrerats med fler bilder.

Filmbild på professor Joel Halldorf, som medverkade med sakkunnig information.

Svenska Missionsförbundets tillkomst 1878 blev en stor framgång för frikyrkligheten i vårt land.

Grundaren P P Waldenströms försoningslära blev föremål för omvälvande debatt.  ”Guds vrede skall inte blidkas, det är människan som skall förändras genom Guds kärlek”, menade Waldenström.

När Frälsningsarmén bildades hamnade kvinnor i ledningen. Detta väckte stor uppmärksamhet.

Genom frikyrkan fick befolkningen kontakt med det internationella perspektivet. Den så kallade yttre missionen handlade om kyrka, skola och sjukvård främst i afrikanska länder. Missionärerna kom hem och berättade om livet i världen utanför vårt land.

Mot slutet av filmen skymtade Lewi Pethrus gärning och Livets Ords karismatiska framtoning. Denna del i filmen kunde varit mer omfattande, särskilt när det gäller Pingströrelsen.

Servering i församlingssalen mellan filmerna.

Efter kaffeservering i församlingssalen var det dags för nästa begivenhet. Den utlovade journalfilmen från Vireda, skulle ha handlat om ”Trådrullatåget” mellan Jönköping och Vireda. Någon form av förväxling hade tydligen skett och istället kom filmen att handla om den legendariske prästen Tore Lords verksamhet i bygden. För undertecknad blev detta en höjdpunkt.

Man fick följa Tore Lords ödmjuka och genomtänkta förkunnelse från predikstol och genom hembesök. Även hans småskaliga industrier för pojkar och flickor skymtade i journalfilmen. För den som själv är pastor är hans sätt att vara verksam ett inspirerande föredöme.

Efter sista filmen riktades ett tack till arrangörerna för den historiska filmfestivalen.

Arrangörer till Aneby historiska filmfestival var Aneby kommun, Studieförbundet Vuxenskolan, Aneby Konserthusförening, Aneby Kristna Råd, Region Jönköpings län, Värnamos filmhistoriska festival och Hembygdsföreningar i Aneby kommun.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait