Ekotopia vård – en växande tillgång för personer med särskilda behov

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

”Vi vet att kunskapen om varje persons unika förmågor och resurser är en nyckel för att nå motivation och mål för framtiden.” Så kan man läsa i den folder, som delades ut till deltagarna vid terminens första föreläsning i Bälaryd.

Kvällens besökare.

Det var verksamhetschefen Johan Hjertberg, bosatt i Bälaryd, som var terminens första föreläsare i Bälaryds bygdegård fredagen den 3 februari.

Ämnet för hans föreläsning var ”Barnhem i Kenya och behandlingshem i Aneby”. Det skulle visa sig att även nuvarande verksamhet i Örserum och planerad verksamhet i Tranås ingick i presentationen.

  • ”Hos Ekotopia i hjärtat av Småland välkomnar vi män och kvinnor med psykiatriska funktionsvariationer och missbruksproblematik.”

Johan Hjertberg berättade att anläggningen Ekotopia är en vacker och ändamålsenlig plats, som han hyr av Hans Nilsson. De åldrar som är aktuella för behandling är kvinnor och män mellan 21-55 år.

Bland Ekotopias gäster finns ångestrelaterade problem av olika slag. Det kan gälla missbruksproblem och självskadebeteende. Personerna på Ekotopia vård kommer från hela landet. Det finns personal dygnet runt. Bland personalen finns terapeuter och psykolog. Tillsammans med verksamheten i Örserum finns 55 anställda. ”Vi har inga problem med att rekrytera kompetent personal.”

Johan Hjertberg tillsammans med programvärden Jan Olov Adolfsson.
  • Sedan 2020 finns även vård i Örserum. ”Ebba HVB är ett tryggt boende med missbruks- eller beroendeproblematik, trauma och våldsutsatthet”, kan man läsa i foldern.

Behandlingen riktar sig enbart till kvinnor i åldern 21-55 år. ”Ebba” har 15 platser, vi har kö hela tiden, säger Johan Hjertberg. Behandlingstiden kan vara mellan 6-12 månader. ”Vår ambition är att skapa den rätta vardagen för var och en”.

Vi får veta att det händer att de misshandlande männen spårar kvinnan. Därför finns vakter dygnet runt.

Kvällens besökare.

Den minst kända delen av Ekotopia är säkert den internationella hjälpverksamheten i Kenya. Den heter ”Mtwapa trauma och rehabcenter” och riktar sig till unga flickor och kvinnor som är utsatta för olika slags övergrepp. Verksamheten kan drivas tack vare sponsorer och månadsgivare, får vi veta. Johan Hjertberg gör normalt två besök per år i detta hjälpcenter. ”I dagarna reser jag för att planera tillsammans med personalen. I anslutning till detta hjälpcenter finns matutdelning och skolgång.

  • Vi får också veta att den utvidgade verksamheten nu vänder sig mot Tranås, där ett center med sju platser skall öppna under mars 2023. ”Det är redan fullbelagt”, berättar Hjertberg med stolthet i blicken.

Det blev gott om tid till frågor i anslutning till föreläsningen. De trettio besökarna fick mycket att tänka på när det gäller viktig verksamhet i anslutning till de mest behövande i samhället.

Johan Hjertberg avtackas av Madeleine Magnfält.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait