Jubileumsfilm om Åsa-Nisse lockade till skratt och fullt hus

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Med stor förväntan hade många sökt sig till Bälaryds bygdegård på tisdagskvällen. ”Vi skall ha roligt i kväll” sa programledaren Birgitta Svensson, som även är Bälaryds bygdegårdsförenings ordförande.

Förväntansfulla besökare fyllde bygdegården.

En kvart innan programstart var det helt fullt på parkeringen och när det var dags att starta var bygdegården mer än fullsatt. Nu skulle bygdens store son Åsa-Nisse inta scenen på nytt.

Under åren 1998 – 2009 spelades det teater i bygdegårdens park kring Åsa-Nisses liv och leverne. Skådespelarna var alla amatörer från bygden, som ställt sin tid och sin förmåga till förfogande. Lyckligtvis filmades samtliga tio föreställningar av Rolf Gustafsson i Knohult. En av dessa, ”Åsa-Nisse tio år”, spelades upp under kvällen.

Det var välfyllt med besökare i bygdegården.

Frågan kom tidigt: ”Varför spelade ni teater (buskteater) just här kring dessa personer? Svaret kom utan eftertanke: ”Vi befinner oss i Åsa-Nisses tassemarker och filmernas huvudpersoner kommer härifrån.” När filmerna visades på TV (totalt 20 stycken) brukade många stanna bilen vid Knohultskylten och låta sig fotograferas. Det kan nämnas att Åsa-Nisses torpstuga vid sjön Ylen nu är renoverad och kan besökas.

Vi får veta av regissören Madeleine Magnfält att ”som mest var det 700 personer som besökte en föreställning”.  Första året var det enbart på midsommarafton, som spelet ägde rum. Därefter var det tre gånger per säsong.

Rubriken på några av föreställningarna verkar spännande och upplysande:

  • Hawwaiibesök på Åsen (1999)
  • Skinnknuttar och tältmöten (2000)
  • Benbrott och bröllopsbesvär (2002).

Ett fordon som byggdes och användes under spelen var ”Eulalia II”, tillverkad av Tomas Stark från Bälaryd. Senare byggdes även en flygmaskin, som störtade i en enebuske på gården.

På första bänk satt filmens förgrundsfigurer.

Hur många av besökarna hade varit med som skådespelare i serien?
Svaret blev att nio fanns på plats, men att dubbelt så många varit med. Äldst av de närvarande aktörerna var Ulla Gustafsson, 91 år fyllda, som spelade Eulalia.

– Vi slutade med föreställningarna därför att det var svårt att få tag i personer som ville jobba praktiskt med arrangemangen. Jag kunde inte göra allt själv, sa manusförfattaren och dekorbyggaren Gösta Andersson.

Efter servering som intogs på stolarna, var det så dags för efterlängtad filmvisning för ”Tio år med Åsa-Nisse.” Bland flera fyndiga scener kan nämnas följande:

  • ”Klapparparn” var sjuk och skulle undersökas av doktor Åsa-Nisse.
  • När EU ville att djuren skulle märkas formades orden: ”Stackars Karl-Axels alla bi i Öja.”
  • När Jönköpingsdamen Britt skulle sälja salvor och hälsokost blev intresset mycket stort.
  • Det var realisation i Sjökvistens affär och det blev slagsmål om de olika fynden.
  • Talangen Magnus spelade ”Pastor Björkman”, som skulle döpa Åsa-Nisses barnbarn.
  • När bastun i Öja skulle invigas var parollen på en skylt ”Fram för ett renare liv.” Ett antal vågade historier berättades inne i bastun. Kanske behövdes en inre rening?

När föreställningen var avslutad gick de många besökarna ut i snöyran. ”Skall detta vara nödvändigt när vi har haft så roligt?”

En scen ur filmen.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait