Stumfilmspianisten Edward von Past gjorde succé i Lommaryd

Text & foto: Tobias Marbenius.

När stumfilmspianisten Edward von Past gästade föreningen Lokus, Lommaryds kultursällskap, på lördagskvällen blev det succé. Kvällen blev så uppskattad att fler evenemang med Edward von Past kan förväntas framöver.

Föreningen Lommaryds kultursällskap bjöd in till stumfilm i före detta missionshuset i Lommaryd.

Det före detta missionshuset i Lommaryd lyste på lördagskvällen upp med hjälp av massor av tända ljus, flera personer i varierande ålder hade tagit sig en plats i soffor eller fåtöljer i den skönt uppvärmda lokalen, några stod och pratade, en del utforskade attiraljer som fanns i lokalen, andra beställde något i baren. Mysighetsfaktorn var hög när stumfilmspianisten Edward von Past besökte Lommaryd.

Styrelsemedlemmen Jimmy Söderholm informerade om kvällen.

– Det är första gången vi anordnar en familjekväll, likaså är det första gången vi har stumfilm med livepianist, berättar Jimmy Söderholm som är en av de engagerade i föreningen.

AnebyNytt fick en liten pratstund med Edward innan det var dags för honom att slå an tonerna på pianot.

Edward von Past har varit verksam som stumfilmspianist i 30 år.

Stumfilmspianisten Edward berättar att han till kvällen förutom två Charlie Chaplin-filmer har tagit med sig två projektorer till Lommaryd. Den ena projektorn som han laddat med första filmen ”Äventyreraren” är från början av 80-talet.
– Som backup har jag tagit med mig den här filmprojektorn, berättar Edward och böjer sig ner för att lyfta upp den på bordet. När han sedan öppnar upp ena sidan på lådan för att dels visa upp tekniken som finns inuti men framförallt visa hur fin den är, så berättar han, – Denna är från 1823, så den är 100 år i år, men den används idag som backup. Om strömmen går så har jag även ett elverk med mig. Nu när jag åkt ända från Stockholm så måste jag se till att det blir av, säger Edward.

Vanligtvis spelar Edward på biografer där det redan finns filmprojektorer.

En väl bevarad 100 år gamal filmprojektor som fick agera backupprojektor.

– Jag började som stumfilmspianist för cirka 30 år sedan när jag var 16-17 år. Då spelade jag i Uppsala på Slottsbiografen, dit Ingemar Bergman gick med sin mormor när han var liten och såg sina första filmer. Nu spelar jag mest på Cinemateket i Stockholm som drivs av stiftelsen Svenska filminstitutet, berättar Edward.

På frågan om han är född i Sverige berättar Edward att han är född i Polen men kom till Sverige på 80-talet. – För att krångla till det ytterligare är min biologiska pappa från Bulgarien. Morfar från Tjeckien, mormor från Ryssland, morfars far från Österrike och Ungern och pappa har släkt i Grekland, berättar Edward.

Improviserar du eller har du övat in vad du ska spela?

– I början satt jag och övade men nu improviserar jag mest. Jag har byggt upp ett bibliotek som jag använder mig av. I princip kan jag alla Charlie Chaplins kortfilmer utantill.

Till evenemanget har Lommaryds kultursällskap införskaffat ett piano.
– Det är underbart att spela på, säger Edward.

Innan filmen börjar informerar Söderholm om att det i pausen av de två filmerna som ska visas kommer att serveras soppa och nybakat bröd.

Flera hade tagit sig till stumfilmskvällen, men det fanns plats för fler.
Edward berättade om stumfilmens historia.
Bland publiken fanns folk i varierande ålder.

Edward inleder med att berätta för publiken att han älskar lokalen, efter det berättar han lite om historiken till stumfilm och stumfilmsmusiker.

Filmerna var omtyckta av både stora och små.

Efter informationen startar Edward projektorn och tar sig sedan fort till pianot. Med van hand börjar han spela till filmen. Först ut är Äventyraren från 1917. Edward följer med i filmen och spelar stundom dramatiskt, stundom lugnt, stundom glatt, stundom ledsamt – allt efter händelserna i filmen.

Både de yngre och äldre i publiken roades av filmen och den passande musiken.

I pausen innan kvällens andra Chaplin-film ”Lugna gatan” visas serveras två varianter av soppa, nybakat bröd och korv med bröd.

Håkan Lindström hade i pausen fullt upp med att serva kunder i baren.

Föreningen och publiken fick mersmak av evenemanget och redan nu planeras det för att Edward von Past ska komma tillbaka. För att sammanfatta kvällen med ett ord, fantastiskt! Se filmklippet nedan.

Ett litet filmklipp från kvällen.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait