Flera besökte Aneby filmfestival på premiärdagen

Text & foto: Tobias Marbenius.

I lördags var det premiär för Anebys historiska filmfestival. Under festivalen som varar i en vecka visas filmer på flera olika platser i kommunen, men på premiärdagen hölls filmvisningen i Anebys konserthus.

Först ut av filmerna som visades på premiärdagen var den klassiska barnfilmen Dunderklumpen. Efter den visades ”Malte – En karl för sin hatt”, en film av Anders Hanser om Malte Liewen Stierngranat. Filmen där man får följa med under Maltes liv i ord och bild är baserad på boken ”Mannen som gjorde vad som föll honom in” författad av Göran Engström.

Birgitta Svensson berättade att det kommer att handla om ”Åsa-Nisse” i Bälaryd.

Innan filmen om Malte visades presenterade filmfestivalens projektgrupp veckans innehåll. När Birgitta Svensson, ordförande för Bälaryds bygdegårdsförening, fick ordet passade hon på att bjuda in till Bälaryds bygdegård på tisdag kväll, 31 januari, då Rolf Gustafssons film om Bälaryds teatergrupp kommer att visas. Den lokala teatergruppen har under flera års tid haft teaterföreställningar om Åsa-Nisse. Vid tisdagens filmvisning kommer man även att få träffa Gösta Andersson som spelat Åsa-Nisse. Rolf Gustafsson kommer även han att finnas på plats.

Birgitta Kellner presenterade fimen ”Malte – En karl för sin hatt”.

Birgitta Kellner, ordförande i föreningen Stierngrants museer, fick presentera filmen ”Malte – En karl för sin hatt”. – Det är fantastiskt att vi kan få se den här filmen i konserthuset i Aneby, för var det någon som var delansvarig i allra högsta grad för att vi fick ett konserthus i Aneby så var det Malte Liewen Stierngranat. Han gjorde grundskissen till den här byggnaden, berättade Kellner.

Innan filmen rullade igång passade även Kellner på att berätta att det på onsdagen den 1 februari kl 18:30 i Stjärneborgs museum kommer att visas en filmatisering av en teaterföreställning om Malte. Utomhusföreställningen som blev välbesökt hölls i Stjärneborg 2018. Denna filmvisning liksom alla andra under festivalveckan har fri entré.

Nedsjunkna i biofåtöljerna tog besökarna del av filmen om Malte Liewen Stierngranat.

Även att det fanns plats för fler så hade många tagit sig till konserthuset för att se filmen om Malte.

Se mer vad som händer under filmfestivalen i vår evenemangskalender.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait