Prästens ord vid julbön i Vireda: Julbudskapet är busenkelt och glasklart

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Skulle det komma några till julaftonens julbön i Vireda kyrka? Frågan är motiverad med tanke på halt väglag och kallställd kyrka.

Svaret är att det kom 45 besökare denna vintriga eftermiddag. I vapenhuset bjöds det på varm glögg. Inne i kyrkan fanns mängder av levande ljus, en julgran och en krubba.

Prästen Karin Sanell välkomnar nästan 50 personer till kallställd kyrka.

Kantor Pierre Jakobsson spelade piano med vantarna på och både präst och besökare var ordentligt påpälsade. ”Det är i alla fall varmare inne än ute” tyckte en bänkgranne.

Helene Boije sjöng och Pierre Jakobsson ackompanjerade.

Efter julpsalmen ”Nu tändas tusen juleljus” läste Ingegärd Malmberg Bohlin julevangeliet ur sin mors bibel i 1917 års översättning. Innan läsningen berättade hon lite om textens bakgrund.

Prästen Karin Sanell började sin betraktelse med ett annorlunda påstående: ”Julens budskap är busenkelt och glasklart.” Förklaringen kom strax: ”Vi skall leva helhjärtat, öppna för kärlekens mirakel.”

I fortsättningen av sin julbetraktelse nämnde Karin Sanell bland annat följande:

  • Följ din längtan och var alltid inställd på möjligheter.
  • Våga drömma om mirakel och tänk på att Einstein sa ”Drömmar föds av hårt arbete.”
  • Vi behöver möta ett mirakel bortom vår fattningsförmåga.
Helene Boije sjöng flera julsånger.

Sångerskan Helene Boije medverkade med tre sånger i julbönen. I direkt anslutning till betraktelsen var hon ombedd att framföra ”Welcome to my world / välkommen till min värld”, förknippad med både Dean Martin och Elvis Presley. Enligt prästen är det just vad Gud säger till var och en inför julens händelse. ”Du är välkommen till min värld.” Det upplevdes som ett gudomligt och berörande tilltal av besökarna.

Efter välkända psalmen ”Stilla natt” var det dags för Helen Boije att sjunga ”Ser du stjärnan i det blå” och den för mig okända sången ”Vinterhamn” med text av Björn Ulveaus och musik av Benny Andersson. Vi var många som förundrades av textens ingång till julbudskapet. Till och med påskens ”törnekrans” fick plats i texten.

Belåtna och berörda deltagare lämnade Vireda kyrka genom att önska varandra en God Jul.


Annons.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait