Julaftonens gemenskapsjul samlade många till fest och julbord

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Efter två års pandemiuppehåll kunde kyrkorna i Aneby på nytt inbjuda till julfest för alla i kyrkans församlingshem på julafton. Det blev en gemytlig fest där personer med rötter i olika länder kunde mötas för att fira julens egentliga mening: Att vara tillsammans kring en ”glädje för hela folket”.

Programvärden Helen Källner hälsade välkommen, när stora församlingssalen fyllts av gäster vid dukade bord. ”Ni skall känna att denna fest gör det möjligt för oss att glädjas tillsammans.”

Gemenskapsjul med fullt julbord.

På kyrktorget hade dukats upp ett dignade bord med julbordets alla rätter. För de muslimska vännerna fanns en särskild avdelning utan fläskinslag.

Man kan undra vad ett sådant omfattande julbord kostade för varje gäst? Svaret är att allt var gratis och att kyrkorna ordnat med sponsorer för att täcka kostnaderna. Desserten bestod av ett tårtkalas där Thimons konditori skänkt både tårtor, bröd och kakor.

Staffan Grönte i full färd med att fixa det sista innan julbordet avsmakades.

Bakom de välfyllda tallrikarna fanns barnfamiljer och personer som sedan länge passerat pensionsåldern. Många samtal med kända och okända julgäster pågick under måltiden.

Församlingssalen fylldes av gäster med rötter i olika länder.

Ett omfattande program från scenen avbröt samtalen med jämna mellanrum.

Den sammansatt julkören under Claes Ljungdahls ledning.

Den sammansatta julkören svarade för flera uppskattade inslag. Under kantor Claes Ljungdahls ledning sjöngs bland annat ”Go tell it on the mountain” i stämmor.

Gunnar, Hanna och Ingela Delhag bidrog med flera sånger.

Tre personer från familjen Delhag medverkade med ett uppskattat sånginslag. Det var paret Ingela och Gunnar som tillsammans med dottern Hanna bjöd på ”Jul, jul strålande jul” och ”Merry Christmas to you.”  Helena Delhag spelade sedan den gudomligt vackra ”Ave Maria” på flöjt. Denna musikaliska höjdpunkt belönades med en kraftfull applåd.

Helena Delhag spelade ”Ave Maria” på flöjt.

Undertecknad hade glädjen att få medverka med uppläsning av två egna dikter: ”Julens gåtfulla under” och ”En glädje att vila vid.”

Annie Ljungdahl  sjöng med klar stämma ”Let it snow” innan allsången tog sin början. Det hade delats ut ett häfte med välkända julsånger.  Några av de sånger som sjöngs var ”Det strålar en stjärna, Bjällerklang och Nu har vi ljus här i vårt hus.”

En långdans kring borden ledde fram till kyrktorgets tårtparad.

Som avslutning för den uppskattade julfesten inbjöds till julbön i Kyrksalen, där diakon Janet Andersson svarade för en betraktelse.

Många återvände till hemmets julfirande med ny svikt i stegen.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait