Helt fullsatt vid skolbarnens luciatåg i Lommaryds kyrka

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Luciadagen bjöd på flera möjligheter att ta del av den mångåriga luciatraditionen.

Många av oss väljer att ta del av TV-s utsändning under luciamorgonen. Detta år var det lite extra högtidligt för undertecknad, eftersom programmet var inspelat i mina hemtrakter i Västergötland.

Gräfsnäs ligger i Alingsås kommun efter den gamla Västgötabanan, där min farfar var rallare och pappa stins i Sjövik fram till nedläggningen 1967. Vid programmet fick man se ett inkommande ånglokståg och Gräfsnäs stationshus.

Digitalt kunde man ta del av ett Luciaprogram från Aneby kyrka, där kyrkans personal svarade för ett utmärkt program i det mindre formatet.

Förberedelser inför  Ralingsåsgårdens luciaprogram på torget.

På eftermiddagen kunde man i den stränga kylan ta del av Ralingsåsgårdens stora luciaprogram på Fredstorget. Om detta kan Du läsa i Anebynytt här. Bibelskolan Livskraft mobilisera cirka trettio ungdomar i sitt tåg. Storartat!

På kvällen inträffade kanske det mest storslagna under Luciadagen.

Lommaryds kallställda kyrka var helt fullsatt av föräldrar och andra anhöriga när ett stort luciatåg tågade fram genom kyrkan och helt fyllde den främre delen. Det var skolbarnen i Vireda och Lommaryd, som hade skapat denna festlighet.

Själv har jag upplevt rader av julkonserter i denna helgedom, men aldrig har väl så många samlats, som denna dag.  Rektor Maria Stejdahl välkomnade och påminde om att skolbarnen länge sett fram mot detta ögonblick. Hon vädjade till besökarna att inte störa barnen med fotoblixtrar. Därför saknas i artikeln bilder på den härliga barnaskaran på scenen.

I det stora luciatåget kunde man se lucia med levande ljuskrona, mängder av vitklädda tärnor och ett stort antal tomtar, stjärngossar och någon pepparkaksgubbe.

Det var fullsatt när skolbarnen bjöd på sitt luciaprogram i Lommaryds kyrka.

Bland de sånger som fyllde den stora katedralens rum fanns dessa:

Goderafton, goderafton både herre och fru,  Midnatt råder och Så mörk är natten. Hela tiden var det rörelser bland de medverkande. Sångerna framfördes med en avundsvärd stor inlevelseförmåga.

En av sångerna hade en aktuell bärkraft och framkallade både eftertanke och kanske tårar. ”Tänd ditt ljus och låt det brinna / Tänd ett ljus för jordens barn.” En skrämmande aktuell text som slutade i förhoppningen ”Låt aldrig hoppet försvinna / det blir ljusare igen.”

Vid flera tillfällen förekom läsning mellan sångerna: ”När första ljuset brinner, när andra ljuset brinner, o.s.v”

Mot slutet kunde man lyssna till ”Staffan var en stalledräng” som en rapplåt och ”Tomten jag vill ha en riktig jul” med extra tryck i framförandet.

Föräldrarnas brukarråd tackade lärare och annan personal med en gåva. ”Vi har plats för fler i vårt brukarråd, välkomna med.”

Stort tack till alla, som bjöd på en upplevelse denna ljusets högtidsdag!


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait